Auto zoeken
7 minuten leestijd
28-12-2022 Zakelijk

Een zakelijke auto importeren? Hier moet je op letten!

De afgelopen jaren krijgen wij steeds meer import aanvragen van ondernemers. Het importeren van een auto is namelijk niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven erg aantrekkelijk. Wat zijn de voordelen van een zakelijk auto importeren en waar moet je op letten? Wij leggen het uit!

 

De voordelen van een zakelijke import auto

Een nieuwe bedrijfsauto koop je niet dagelijks. Het is een behoorlijk investering, zowel financieel als in tijd. Welke merk en model? Kopen of leasen? Waar ga je de auto aanschaffen? Wat is het budget? Etc.

 

Financieel voordeel op de aanschafwaarde

Wat veel ondernemers niet weten is dat het importeren van een zakelijke auto je al snel duizenden euro’s kan besparen. Dit komt onder andere omdat het aanbod van auto’s in Duitsland vele malen groter is. Dit in combinatie met het feit dat Duitse automerken een betere prijs geven aan Duitse kopers, leidt lagere prijzen voor zowel nieuwe auto’s als jonge occasions.

 

Luxere uitvoering

Duitsland is de grootste automarkt van Europa, 6x zo groot als Nederland. Duitsland biedt niet alleen de meeste keuze uit jonge occasions, de auto’s worden in de fabriek ook luxer uitgevoerd en voorzien van veel extra opties. Bovendien is de fabrieksgarantie overdraagbaar. Wanneer je een auto importeert geniet je van dezelfde extra’s en zekerheden als iemand die een duurdere auto in Nederland koopt. Dit maakt het erg aantrekkelijk om een zakelijke auto te importeren uit Duitsland. 

 

Bijtelling

In veel gevallen valt de fiscale waarde voor de bijtelling van de importauto net wat gunstiger uit dan dezelfde auto in Nederland. Net zoals de aanschafwaarde behaal je ook hiermee een financieel voordeel wanneer je een zakelijke auto importeert.

 

Auto importeren als ondernemer: hier moet je op letten

Bij het importeren van een zakelijke auto komt veel kijken. Het is daarom belangrijk om van tevoren te weten waar je op moet letten. Zo kun je de valkuilen voorkomen!

 

Voorkomen dubbele heffing (BTW)

Wanneer je een nieuwe auto uit Duitsland (of een ander EU-land) importeert, moet je in Nederland BTW betalen. Wat verstaat de Belastingdienst onder een nieuwe auto? Wanneer een auto minder dan 6.0000 kilometer op de teller heeft staan of jonger is dan 6 maanden. In dat geval betaal je bij de aankoop in Duitsland de lokale BTW en vervolgens ook nog in Nederland. Bij een jong gebruikte occasion is dit niet van toepassing en betaal je in Duitsland enkel de lokale BTW.


Aanschafdatum

De belastingdienst gebruikt bij het vaststellen of de importauto ‘nieuw’ is (jonger dan 6 maanden), de aankoopdatum op de factuur. De aankoopdatum kan in sommige gevallen afwijken van de invoerdatum. Stel u koopt een auto van 5,5 maand, dan kunt u niet een halve maand wachten met het invoeren om de Nederlandse BTW-heffing te voorkomen. Dit zien wij helaas met enige regelmaat fout gaan.  


CO2-uitstoot

In de advertentie van de auto wordt vaak de CO2-uitstoot benoemd. De CO2-uitstoot van de auto is een belangrijk onderdeel in de BPM-berekening en bepaalt mede de BPM-kosten. In dit artikel leggen we meer uit over BPM. Controleer daarom altijd of de CO2-uitstoot uit de advertentie overeenkomt met de CO2-uitstoot in de autopapieren.


BTW terugvorderen

Indien je de BTW over de aanschaf als ondernemer terug wilt vorderen, is het van belang dat de zakelijke auto een BTW-auto is en niet een marge-auto. Je kunt dit vaak achterhalen in de advertentie van de auto, hier staat dan ‘MwSt ausweisbar’ in vernoemd. Waarom is dit belangrijk? Een marge-auto is een auto waar door een particulier al btw over is betaald. De btw is daardoor niet meer zichtbaar in de administratie van de auto. Als ondernemer is het daarom niet mogelijk om over een marge-auto BTW terug te vorderen.

 

Populaire zakelijke import auto’s

Er zijn veel verschillende merken en modellen aantrekkelijk om zakelijk te importeren. Afhankelijk van de branche waarin u werkzaam bent, kunt u zakelijk een bestelwagen, pick-up, stationwagen of een compacte middenklasse importeren. Zo zijn de Volkswagen Caddy, Audi A3, Tesla Model 3, Volkswagen T-Roc populaire zakelijke import auto’s.  

 

Een zakelijke auto importeren via eenautoimporteren.nl

Het importeren van een zakelijke auto kan complex zijn. Daarnaast gaat het om een investering waarbij u waar wilt krijgen voor uw geld. Een klein foutje kan het verwachte financiële voordeel flink verkleinen. Overweegt u een zakelijke auto te importeren uit Duitsland? Wij helpen u graag met het berekenen van de aanschafkosten, het importeren, de RDW-keuring en de BPM-aangifte.

 

Zoek een auto via onze website of vertel ons welk merk / model u op het oog heeft. Wij zoeken graag met u mee! Wij maken binnen één werkdag vrijblijvend een offerte van alle kosten voor het importeren van de auto. Een gegarandeerde totaalprijs zonder verrassingen achteraf. Kies een auto, wij regelen de rest!


Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

157x
Audi

Q5

 1. Prijs
  € 31.880
 2. Kilometerstand
  52.062
 3. Bouwjaar
  2018
10x
Bmw

i3

 1. Prijs
  € 28.888
 2. Kilometerstand
  19.249
 3. Bouwjaar
  2020
52x
Mercedes-benz

GLA 180

 1. Prijs
  € 20.980
 2. Kilometerstand
  92.086
 3. Bouwjaar
  2017
1x
Renault

ZOE

 1. Prijs
  € 15.290
 2. Kilometerstand
  27.171
 3. Bouwjaar
  2018
782x
Toyota

C-HR

 1. Prijs
  € 25.488
 2. Kilometerstand
  20.221
 3. Bouwjaar
  2021
4x
Volvo

XC 60

 1. Prijs
  € 24.695
 2. Kilometerstand
  99.000
 3. Bouwjaar
  2018
36x
Volvo

XC 40

 1. Prijs
  € 22.900
 2. Kilometerstand
  125.000
 3. Bouwjaar
  2018
17x
Tesla

Model 3

 1. Prijs
  € 36.999
 2. Kilometerstand
  46.500
 3. Bouwjaar
  2021

Wij helpen je verder

6 minuten leestijd
Porsche-dealers in Duitsland
6 minuten leestijd
Dit is de Volkswagen ID 4 GTX
10 minuten leestijd
De voor- en nadelen van een waterstofauto
7 minuten leestijd
Tweedehands hybride auto
7 minuten leestijd
Kosten auto importeren
5 minuten leestijd
Invoerrechten voor auto's

Veelgestelde vragen

Wat kost het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland (of een ander EU-land) brengt verschillende kosten met zich mee: Aankoopprijs, BTW, BPM, Transportkosten en de RDW-keuring. Meer informatie over deze kosten.Als je geen kennis van het importproces hebt, kan het importeren van een auto erg ingewikkeld zijn. Wij kunnen u helpen met het gehele proces (€ 1.599,-), maar ook met enkel het invoeren van de auto (€ 599,-).

Importeren jullie ook auto’s uit andere landen?

Dat is uiteraard ook mogelijk. In principe kunnen wij vanuit elk land, binnen en buiten, de EU auto’s importeren. Echter geven wij zelf de voorkeur aan auto’s uit Duitsland. Dit o.a. vanwege de aantrekkelijke afstand tot Nederland, wat de transportkosten bepaalt. Wij raden daarom aan om een auto uit Duitsland te importeren.  

Hoe werkt het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland is niet eenvoudig. Je moet verschillende zaken regelen, goede afspraken maken met de Duitse dealer en de papieren van de auto grondig controleren. Maar het begint natuurlijk met het vinden van een geschikte auto. Voor het importeren van een Duitse auto doorloop je de volgende stappen: 1. Zoek een auto via onze website of een externe database 2. Controleer alle documenten 3. Bereken de totale aanschafkosten 4. Koop de auto 5. Laat de auto naar Nederland rijden of transporteren 6. Laat de auto keuren bij de RDW 7. Dien de BPM-aangifte in bij de belastingdienst 8. Vraag een Nederlands kenteken aan

Mijn droomauto staat te koop bij een particulier, kunnen jullie deze ook importeren?

Nee, helaas niet. Wij werken strikt met officiële merkdealers, juist zodat je altijd zekerheid hebt van bijvoorbeeld een importeur of fabrikant. Doordat merkdealers verbonden zijn met de importeur of fabrikant, zullen zij zich moeten houden aan de eisen die door hen worden gesteld. Hierdoor kan je altijd terugvallen op de merkdealer, mocht er onverhoopt iets mis zijn met de auto. Uiteraard controleren wij de papieren en de onderhoudshistorie van de auto, voordat deze op transport naar Nederland gaat.

Tevreden klanten

Top team..!

Goed en erg vriendelijk geholpen door Cindy... Prijstechnisch erg scherp... Knap werk!

Ik kan het iedereen aanraden die...

Bart heeft al verschillende keren een auto de afgelopen jaren voor mij geïmporteerd en ik kan je met zekerheid zeggen dat je niet verder hoef te zoeken....

Goede service, goed behandeld

Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat haar afspraken nakomt. Betrouwbaar, professioneel en kennis van zaken. Niet geheel onbelangrijk is het grote prijsvoordeel...

Zeer goed en snel geholpen met...

Zeer deskundig bedrijf en een snelle service. Ik zal dit bedrijf ook zeker aanbevelen bij anderen.

Op een prettige en ontspannen manier...

Het is best spannend om “wild vreemden” in vertrouwen te nemen om een auto te importeren. Die spanning wordt weggenomen doordat je gedurende het proces...

Zonder ervaring met dit proces contact opgezocht met eenautoimporteren.nl Alles werd duidelijk uitgelegd en wat de mogelijkheden waren. Na alles overdacht...

In één woord "grandioos" !

In een tijdsbestek van 3 weken een 2-tal auto's door Eenautoimporteren.nl laten importeren. Zowel Cindy als Bart nemen de tijd om de juiste auto bij een...

Goede service, goed behandeld

Toen de Volvo V90 eenmaal tweedehands te koop was in Nederland vond ik de auto nog veel te duur. Via mobile.de zag ik de V90 in mijn prijsklasse. Binnen...