Auto zoeken
7 minuten leestijd
28-12-2022 Zakelijk

Een zakelijke auto importeren? Hier moet je op letten!

De afgelopen jaren krijgen wij steeds meer import aanvragen van ondernemers. Het importeren van een auto is namelijk niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven erg aantrekkelijk. Wat zijn de voordelen van een zakelijk auto importeren en waar moet je op letten? Wij leggen het uit!

 

De voordelen van een zakelijke import auto

Een nieuwe bedrijfsauto koop je niet dagelijks. Het is een behoorlijk investering, zowel financieel als in tijd. Welke merk en model? Kopen of leasen? Waar ga je de auto aanschaffen? Wat is het budget? Etc.

 

Financieel voordeel op de aanschafwaarde

Wat veel ondernemers niet weten is dat het importeren van een zakelijke auto je al snel duizenden euro’s kan besparen. Dit komt onder andere omdat het aanbod van auto’s in Duitsland vele malen groter is. Dit in combinatie met het feit dat Duitse automerken een betere prijs geven aan Duitse kopers, leidt lagere prijzen voor zowel nieuwe auto’s als jonge occasions.

 

Luxere uitvoering

Duitsland is de grootste automarkt van Europa, 6x zo groot als Nederland. Duitsland biedt niet alleen de meeste keuze uit jonge occasions, de auto’s worden in de fabriek ook luxer uitgevoerd en voorzien van veel extra opties. Bovendien is de fabrieksgarantie overdraagbaar. Wanneer je een auto importeert geniet je van dezelfde extra’s en zekerheden als iemand die een duurdere auto in Nederland koopt. Dit maakt het erg aantrekkelijk om een zakelijke auto te importeren uit Duitsland. 

 

Bijtelling

In veel gevallen valt de fiscale waarde voor de bijtelling van de importauto net wat gunstiger uit dan dezelfde auto in Nederland. Net zoals de aanschafwaarde behaal je ook hiermee een financieel voordeel wanneer je een zakelijke auto importeert.

 

Auto importeren als ondernemer: hier moet je op letten

Bij het importeren van een zakelijke auto komt veel kijken. Het is daarom belangrijk om van tevoren te weten waar je op moet letten. Zo kun je de valkuilen voorkomen!

 

Voorkomen dubbele heffing (BTW)

Wanneer je een nieuwe auto uit Duitsland (of een ander EU-land) importeert, moet je in Nederland BTW betalen. Wat verstaat de Belastingdienst onder een nieuwe auto? Wanneer een auto minder dan 6.0000 kilometer op de teller heeft staan of jonger is dan 6 maanden. In dat geval betaal je bij de aankoop in Duitsland de lokale BTW en vervolgens ook nog in Nederland. Bij een jong gebruikte occasion is dit niet van toepassing en betaal je in Duitsland enkel de lokale BTW.


Aanschafdatum

De belastingdienst gebruikt bij het vaststellen of de importauto ‘nieuw’ is (jonger dan 6 maanden), de aankoopdatum op de factuur. De aankoopdatum kan in sommige gevallen afwijken van de invoerdatum. Stel u koopt een auto van 5,5 maand, dan kunt u niet een halve maand wachten met het invoeren om de Nederlandse BTW-heffing te voorkomen. Dit zien wij helaas met enige regelmaat fout gaan.  


CO2-uitstoot

In de advertentie van de auto wordt vaak de CO2-uitstoot benoemd. De CO2-uitstoot van de auto is een belangrijk onderdeel in de BPM-berekening en bepaalt mede de BPM-kosten. In dit artikel leggen we meer uit over BPM. Controleer daarom altijd of de CO2-uitstoot uit de advertentie overeenkomt met de CO2-uitstoot in de autopapieren.


BTW terugvorderen

Indien je de BTW over de aanschaf als ondernemer terug wilt vorderen, is het van belang dat de zakelijke auto een BTW-auto is en niet een marge-auto. Je kunt dit vaak achterhalen in de advertentie van de auto, hier staat dan ‘MwSt ausweisbar’ in vernoemd. Waarom is dit belangrijk? Een marge-auto is een auto waar door een particulier al btw over is betaald. De btw is daardoor niet meer zichtbaar in de administratie van de auto. Als ondernemer is het daarom niet mogelijk om over een marge-auto BTW terug te vorderen.

 

Populaire zakelijke import auto’s

Er zijn veel verschillende merken en modellen aantrekkelijk om zakelijk te importeren. Afhankelijk van de branche waarin u werkzaam bent, kunt u zakelijk een bestelwagen, pick-up, stationwagen of een compacte middenklasse importeren. Zo zijn de Volkswagen Caddy, Audi A3, Tesla Model 3, Volkswagen T-Roc populaire zakelijke import auto’s.  

 

Een zakelijke auto importeren via eenautoimporteren.nl

Het importeren van een zakelijke auto kan complex zijn. Daarnaast gaat het om een investering waarbij u waar wilt krijgen voor uw geld. Een klein foutje kan het verwachte financiële voordeel flink verkleinen. Overweegt u een zakelijke auto te importeren uit Duitsland? Wij helpen u graag met het berekenen van de aanschafkosten, het importeren, de RDW-keuring en de BPM-aangifte.

 

Zoek een auto via onze website of vertel ons welk merk / model u op het oog heeft. Wij zoeken graag met u mee! Wij maken binnen één werkdag vrijblijvend een offerte van alle kosten voor het importeren van de auto. Een gegarandeerde totaalprijs zonder verrassingen achteraf. Kies een auto, wij regelen de rest!


Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

5x
Ford

Focus

 1. Prijs
  € 26.900
 2. Kilometerstand
  29.282
 3. Bouwjaar
  2022
142x
Hyundai

Santa Fe

 1. Prijs
  € 29.990
 2. Kilometerstand
  69.000
 3. Bouwjaar
  2019
13x
Mercedes-benz

CLA 180

 1. Prijs
  € 22.830
 2. Kilometerstand
  47.030
 3. Bouwjaar
  2018
15x
Mercedes-benz

GLS 500

 1. Prijs
  € 76.980
 2. Kilometerstand
  41.700
 3. Bouwjaar
  2019
73x
Mercedes-benz

C 180

 1. Prijs
  € 20.479
 2. Kilometerstand
  64.600
 3. Bouwjaar
  2018
47x
Lexus

UX

 1. Prijs
  € 28.900
 2. Kilometerstand
  26.482
 3. Bouwjaar
  2021
115x
Hyundai

Kona

 1. Prijs
  € 20.190
 2. Kilometerstand
  41.911
 3. Bouwjaar
  2022
100x
Ford

Puma

 1. Prijs
  € 20.690
 2. Kilometerstand
  16.900
 3. Bouwjaar
  2021

Wij helpen je verder

9 minuten leestijd
De BPM op een elektrische auto
6 minuten leestijd
Opel Rocks-e: de 100% elektrische stadsauto van Opel
5 minuten leestijd
Invoerrechten voor auto's
5 minuten leestijd
Ford-dealers in Duitsland
5 minuten leestijd
Toyota blijft investeren in waterstofauto's
6 minuten leestijd
Dit is de nieuwe Lotus Eletre

Veelgestelde vragen

Hoe werkt het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland is niet eenvoudig. Je moet verschillende zaken regelen, goede afspraken maken met de Duitse dealer en de papieren van de auto grondig controleren. Maar het begint natuurlijk met het vinden van een geschikte auto. Voor het importeren van een Duitse auto doorloop je de volgende stappen: 1. Zoek een auto via onze website of een externe database 2. Controleer alle documenten 3. Bereken de totale aanschafkosten 4. Koop de auto 5. Laat de auto naar Nederland rijden of transporteren 6. Laat de auto keuren bij de RDW 7. Dien de BPM-aangifte in bij de belastingdienst 8. Vraag een Nederlands kenteken aan

Hoelang duurt het voordat de auto op Nederlands kenteken staat?

Dit is afhankelijk van het pakket dat u kiest. Bij de volledige ontzorging houden wij rekening met 8 werkdagen voordat de auto bij ons op locatie is gebracht door de transporteur. Vervolgens rekenen wij ongeveer 9 werkdagen voordat wij de auto hebben ingevoerd bij de RDW. Bij het pakket voor enkel het invoeren van de auto tellen we de werkdagen voor het transport uiteraard niet mee. Houd hier rekening met 9 werkdagen. 

Bestaat er in Duitsland zoiets als een APK?

Ja, in Duitsland heet dit een TÜV-keuring, die in Nederland door de RDW erkent wordt als Nederlandse APK. Deze ‘Duitse APK’ is 2 jaar geldig en bovendien strenger dan de Nederlandse APK, want bij een TÜV-keuring wordt er ook gekeken naar later ingebouwde accessoires.

Kan ik een financiering aanvragen voor mijn auto?

Voor de financieringen werken wij samen met Bank & Geld. Bij Bank & Geld kunt u terecht voor de Financial Lease van alle merken personenwagens voor zowel zakelijk als privé. Als u besluit om bij ons een auto te kopen, dan kunnen wij ter plekke contact opnemen met Bank & Geld om na te gaan wat de beste financiering voor uw persoonlijke situatie is. U ontvangt een duidelijk voorstel. Als de uitkomst positief is kan de lening worden afgesloten. Wij hebben hier geen financieel belang bij. Ons doel is alleen goede auto’s te verkopen tegen een scherpe prijs en daarbij onze klanten zoveel mogelijk service te verlenen. De autofinanciering is hiervan een onderdeel.

Tevreden klanten

Een hele complete service.

Ik ben met mijn wensen bij eenautoimporteren naar binnen gelopen. Zij hebben mij vanaf dat moment in alles begeleid. Ik ben uiteindelijk toch zelf de auto...

Komt afspraken goed na, snelle service en neemt de zorgen uit handen.

Perfect, zeker aan te bevelen

Ik was op zoek naar een Mini Cooper S JCW, bij Mini Breeman werd ik slecht geholpen. Via internet bij eenautoimporteren.nl terecht gekomen. Ze hadden in...

Onze ervaring met eenautoimporteren.nl was super. Voor een volgende auto zou ik hen zonder twijfel weer inschakelen. De service was uitstekend, begripvol,...

Snel geholpen, duidelijke antwoorden op de vragen die ik had, ik kon altijd bellen.

Top geholpen door Cindy. Elke vraag die ik stelde werd snel en vakkundig beantwoord. Alles werd zorgvuldig uit handen genomen. Dit noem ik nog eens totale...

Goede en betrouwbare service

Fijn en snel contact in het gehele traject. In de beginfase was er snel een duidelijk overzicht van de totale kosten voor verschillende opties zodat je...

Top service!

Je wordt gastvrij ontvangen. Super geholpen en dat alles met een persoonlijke tint. Ik beveel dit bedrijf zeker aan en kom er zeker terug bij een eventuele...