Auto zoeken
7 minuten leestijd
17-03-2021 MWST

Wat is MWST in Duitsland?

Wilt u een auto importeren uit Duitsland? Dan komt u in de advertenties ongetwijfeld de afkorting MWST tegen. Wat betekent dit een waar dient u rekening mee te houden? Wij leggen het uit!


De betekenis van MWST

MWST is de afkorting van Mehrwertsteuer. Dit is de Duitse variant van de Nederlandse ‘Belasting Toegevoegde Waarde’, ook wel BTW genoemd.


Wanneer een auto geïmporteerd wordt binnen de EU moet er altijd ergens BTW worden voldaan. Of de BTW betaald wordt in het land van herkomst of in Nederland is afhankelijk van een aantal zaken:


-        Koopt u de auto zakelijk of privé?

-        Wordt de auto door de Belastingdienst aangemerkt als nieuw voor de BTW?


Mehrwertsteuer voor particulieren

Als particulier zult u bij een Duitse handelaar of dealer Mehrwertsteuer (BTW) moeten betalen. Het BTW-tarief in Duitsland bedraagt 19%. Dit betekent dat u 2% voordeliger uit bent wanneer u een auto importeert uit Duitsland. In Nederland wordt namelijk 21% gehanteerd. Omdat u in Duitsland Mehrwertsteuer (BTW) betaald hoeft u in Nederland geen BTW meer te betalen. Maar let op, er geld namelijk een uitzondering op auto’s die door de Nederlandse belastingdienst als nieuw worden aangemerkt. In dat geval moet je in Nederland ook nog 21% over de netto aanschafprijs betalen, ongeacht de 19% Mehrwertsteuer die betaald is in Duitsland. Wat beschouwd de Nederlandse belastingdienst als een nieuwe auto? Alle auto’s die jonger zijn dan 6 maanden en minder dan 6.000 km op de teller hebben staan.


Mehrwertsteuer voor bedrijven

Wilt u als bedrijf een auto importeren uit Duitsland? Dan is het soms mogelijk om de auto in Duitsland zonder Mehrwertsteuer (BTW) te kopen en dit bij het invoeren in Nederland aan te geven. In advertenties op autoscout24.de of andere websites kom je vaak twee varianten tegen van MWST: nicht ausweisbar en ausweisbar.


MWST nicht ausweisbar

Wanneer er bij een advertentie ‘MWST nicht ausweisbar’ staat is de BTW niet meer verrekenbaar voor bedrijven. Dit betekent dat de auto van een particulier is of is geweest. In autoland noemen ze dit ook wel een marge-auto.

 

MWST ausweisbar

Het is mogelijk om de auto BTW-vrij aan te schaffen.

 

Is de auto in Duitsland “MWST ausweisbar” en wil de verkoper meewerken dan raden wij aan om de auto BTW-vrij aan te schaffen. Zo hoeft u de Mehrwertsteuer later niet terug te vorderen bij de Duitse autoriteiten. Hiervoor moeten de volgende documenten worden getoond:

 

-        Een recent uittreksel van de kamer van koophandel (niet ouder dan 3 maanden)

-        Geldig BTW-nummer

-        Kopie geldig legitimatiebewijs


Daarnaast dient de koper van de importauto tekenbevoegd te zijn en moet hij of zij vermeld zijn op het uittreksel van de kamer van koophandel. Het kan voorkomen dat de Duitse verkoper vraagt om de BTW als borg te betalen. Dit is in Duitsland heel normaal. Zodra de auto is ingevoerd in Nederland en dit wordt aangetoond aan de Duitse verkoper wordt het Mehrwertsteuer bedrag teruggestort. Uiteraard kunnen wij dit voor u regelen.


Ondersteuning bij het importeren van een auto

Er komt veel kijken bij het importeren van een auto uit Duitsland. Wij hebben jarenlange ervaring om alle risico’s uit handen te nemen. Daarnaast hebben wij de expertise om nog een extra BPM en aankoopvoordeel te behalen. Zo krijgt u de beste auto voor de beste prijs! Alle risico’s en financiële gevolgen dekken wij van tevoren in voor een vaste fee zodat u weet waar u aan toe bent.

 

Bekijk ons stappenplan voor meer informatie over het importeren van een auto óf zoek direct uw volgende auto op onze website.



Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

44x
Bmw

420 Gran Coupe

  1. Prijs
    € 26.950
  2. Kilometerstand
    52.975
  3. Bouwjaar
    2020
46x
Cupra

Leon

  1. Prijs
    € 24.980
  2. Kilometerstand
    28.764
  3. Bouwjaar
    2021
31x
Audi

Q3

  1. Prijs
    € 23.990
  2. Kilometerstand
    23.500
  3. Bouwjaar
    2018
34x
Bmw

216 Gran Tourer

  1. Prijs
    € 21.840
  2. Kilometerstand
    54.215
  3. Bouwjaar
    2019
76x
Mercedes-benz

Vito

  1. Prijs
    € 23.776
  2. Kilometerstand
    11.308
  3. Bouwjaar
    2021
1665x
Ford

Ranger

  1. Prijs
    € 25.900
  2. Kilometerstand
    113.500
  3. Bouwjaar
    2018
32x
Skoda

Scala

  1. Prijs
    € 20.590
  2. Kilometerstand
    14.846
  3. Bouwjaar
    2021
36x
Jeep

Compass

  1. Prijs
    € 25.490
  2. Kilometerstand
    20.300
  3. Bouwjaar
    2020

Wij helpen je verder

6 minuten leestijd
RDW-import keuring
7 minuten leestijd
Dit is de Audi E-tron
5 minuten leestijd
Het Chinese automerk BYD
5 minuten leestijd
Volvo-dealers in Duitsland
4 minuten leestijd
WLTP regeling vervangt de NEDC regeling
5 minuten leestijd
Het opkomende automerk Seres

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik zeker dat mijn geïmporteerde auto correct is?

Als u kiest voor de volledige ontzorging, zullen wij al het onderzoek naar de auto doen. Vereist is echter wel dat de auto te koop moet staan bij een officiële merkdealer. Op deze manier zijn de kilometerstanden en de onderhoudshistorie beter te controleren. Wij vragen bij de Nederlandse dealer op basis van het chassisnummer de onderhoudshistorie op en controleren op die manier ook gelijk of de kilometerstand kloppend is. Op deze manier garanderen wij dat de auto correct is.

Importeren jullie ook auto’s uit andere landen?

Dat is uiteraard ook mogelijk. In principe kunnen wij vanuit elk land, binnen en buiten, de EU auto’s importeren. Echter geven wij zelf de voorkeur aan auto’s uit Duitsland. Dit o.a. vanwege de aantrekkelijke afstand tot Nederland, wat de transportkosten bepaalt. Wij raden daarom aan om een auto uit Duitsland te importeren.  

Hoe werkt het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland is niet eenvoudig. Je moet verschillende zaken regelen, goede afspraken maken met de Duitse dealer en de papieren van de auto grondig controleren. Maar het begint natuurlijk met het vinden van een geschikte auto. Voor het importeren van een Duitse auto doorloop je de volgende stappen: 1. Zoek een auto via onze website of een externe database 2. Controleer alle documenten 3. Bereken de totale aanschafkosten 4. Koop de auto 5. Laat de auto naar Nederland rijden of transporteren 6. Laat de auto keuren bij de RDW 7. Dien de BPM-aangifte in bij de belastingdienst 8. Vraag een Nederlands kenteken aan

Maakt het uit of ik een Ferrari of een Kia wil importeren?

Nee, dit maakt niks uit! Of u nou op zoek bent naar exclusieve sportauto of een kleine stadsauto, wij rekenen in beide gevallen de vaste importfee van €.1599,-. Het BPM-bedrag kan wellicht wel iets anders uitpakken. ;-)

Tevreden klanten

Top bedrijf, uitstekende service: vriendelijk, snel, accuraat en betrouwbaar niks teveel gevraagd. Eerste ervaring met importeren van een auto uit Duitsland,...

Maakt alle verwachtingen waar!...

Goede en professionele begeleiding/service bij het importeren van een auto uit het buitenland.

Komt afspraken goed na, snelle service en neemt de zorgen uit handen.

Verstand van zaken, klantgericht. Ook na levering nog net zo behulpzaam en vriendelijk. Aanrader!

Inmiddels mijn derde auto via dit bedrijf geïmporteerd. Een aanrader voor iedereen. Ruime keuze (veel meer dan in Nederland), scherpe prijzen, vaak met...

Gewoon top service

Fantastische klantervaring!

Zelden, zeg maar nooit eigenlijk, zo prettig en professioneel samengewerkt met een autobedrijf. Deze mensen hebben ervaring en weten hoe het werkt, denken...

Top geholpen door Cindy. Elke vraag die ik stelde werd snel en vakkundig beantwoord. Alles werd zorgvuldig uit handen genomen. Dit noem ik nog eens totale...