5 minuten leestijd
17-03-2021 door: sales@eenautoimporteren.nl

Wat is MWST in Duitsland?

Zoekt u een auto in Duitsland? Dan komt u in advertenties de tekst Mwst nicht ausweisbar of MWST ausweisbar tegen. Naar welke prijzen moet u kijken? Wij leggen het uit!
 
Mwst betekent  Mehrwertsteuer, is de Duitse term voor BTW, oftewel Belasting Toegevoegde waarde. Als een auto MwSt ausweisbar is, is er de mogelijkheid om de auto btw-vrij aan te schaffen. In Nederland is er een verschil tussen BTW en margeauto. Dit kennen ze in Duitsland ook. In welke gevallen betaal je de BTW over een Duitse geïmporteerde auto en wanneer?

In de advertenties via mobile.de of autoscout24.de kom je de volgende twee termen tegen:

MWST nicht ausweisbar = marge auto (d.w.z. de auto is van een particulier geweest, de BTW is niet meer te vorderen door bedrijven!)
MWST ausweisbar = BTW auto (de mogelijkheid is er om de auto BTW-vrij aan te kopen)

Er moet altijd ergens BTW worden voldaan, een auto importeren van binnen Europa dan mag dat in het land van herkomst of in Nederland zijn. Of dat de BTW betaald wordt in het land van herkomst of in Nederland is er een aantal zaken afhankelijk:

 • Koop je de auto zakelijk of privé
 • Wordt de auto door de Belastingdienst aangemerkt als nieuw voor de BTW

Een auto kopen buiten de EU dan moet er altijd wel de Nederlandse BTW betaald worden bij import

Particulier een auto importeren uit Duitsland

Er dient altijd ergens BTW te worden afgedragen indien je als particulier een auto koopt. Dus; moet er in Duitsland bij het kopen van een auto ook BTW betalen? Het antwoord is in de meeste gevallen: ja. Als particulier zult u bij een Duitse handelaar of dealer, net als in Nederland, gewoon BTW moeten betalen. De BTW percentage in Duitsland is 19%. Dit is 2% lager dan in Nederland. Oftewel u kunt het zien dat u nog eens 2% procent voordeliger uit bent wanneer u een auto importeert uit Duitsland. In dit geval hoeft u dus als particulier geen BTW meer te betalen in Nederland. Maar let op. Voor goederen auto’s die door de belastingdienst als nieuw worden aangemerkt moet wel de Nederlandse BTW worden voldaan. Dus 21% over de netto aanschafprijs. Dit moet dan betaald worden ongeacht de 19% al in het buitenland is betaald. Maar wanneer is de auto dan nieuw voor de belastingdienst? Vaste regel is dat een auto jonger dan 6 maanden en 6000km wordt beschouwd als nieuw voor de BTW. De auto moet aan beide eisen voldoen.

Zakelijk een auto importeren uit Duitsland

Wilt u de auto zakelijk rijden die u importeert uit Duitsland? Dan is het soms mogelijk om de auto in Duitsland zonder Mehrwertsteuer (BTW) te kopen en dit bij het invoeren in Nederland aan te geven. Kijk in dit geval naar “MWST ausweisbar” in de advertenties.

Is de auto in Duitsland “MWST ausweisbar” (BTW verrekenbaar) en wil de verkoper meewerken dan raden wij aan om de auto zonder BTW te kopen. Hiervoor moeten de volgende documenten worden getoond.

 • Uitreksel kamer van koophandel niet ouder dan 3 maanden
 • Geldig BTW nummer
 • Kopie geldig legitimatiebewijs

De koper van de importauto dient tekenbevoegd te zijn / en moet zijn vermeld op de kamer van koophandel uittreksel.

Het kan voorkomen dat de Duitse verkoper vraagt om de BTW als borg te betalen. Dit is in Duitsland heel normaal. Zodra de auto is ingevoerd in Nederland en dit wordt aangetoond aan de Duitse verkoper wordt de BTW bedrag teruggestort. Uiteraard zullen wij dit voor u regelen.
 
Een auto importeren uit Duitsland komt veel bij kijken. Wij hebben de jarenlange ervaring om alle risico’s uit handen te nemen. Daarnaast hebben wij de expertise om nog een extra BPM en aankoopvoordeel te behalen, zodat u de beste auto voor de beste prijs krijgt. Alle risico’s en financiële gevolgen dekken wij van te voren in voor een vaste fee. Vraag ons naar de mogelijkheden.


Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

3x
Bmw

X1

 1. Prijs
  € 27.450
 2. Kilometerstand
  71.389
 3. Bouwjaar
  2019
5x
Ford

Fiesta

 1. Prijs
  € 16.960
 2. Kilometerstand
  28.766
 3. Bouwjaar
  2018
12x
Hyundai

Tucson

 1. Prijs
  € 32.900
 2. Kilometerstand
  22.000
 3. Bouwjaar
  2020
10x
Mazda

MX-5

 1. Prijs
  € 31.440
 2. Kilometerstand
  3.009
 3. Bouwjaar
  2019
15x
Ford

Focus

 1. Prijs
  € 14.990
 2. Kilometerstand
  84.190
 3. Bouwjaar
  2018
4x
Mercedes-benz

C 220

 1. Prijs
  € 34.999
 2. Kilometerstand
  88.979
 3. Bouwjaar
  2018
17x
Fiat

Doblo

 1. Prijs
  € 10.850
 2. Kilometerstand
  137.000
 3. Bouwjaar
  2017
8x
Seat

Leon

 1. Prijs
  € 29.380
 2. Kilometerstand
  27.500
 3. Bouwjaar
  2018

Wij helpen je verder

3 minuten leestijd
Porsche importeren uit Duitsland
4 minuten leestijd
Een auto importeren gewoon mogelijk in tijden van corona virus
3 minuten leestijd
Occasionssites van Duitsland
5 minuten leestijd
BMW importeren uit Duitsland
6 minuten leestijd
Land Rover importeren uit Duitsland
5 minuten leestijd
Mercedes-Benz importeren uit Duitsland

Veelgestelde vragen

Kan ik een financiering aanvragen voor mijn auto?

Voor de financieringen werken wij samen met Bank & Geld. Bij Bank & Geld kunt u terecht voor de Financial Lease van alle merken personenwagens voor zowel zakelijk als privé. Als u besluit om bij ons een auto te kopen, dan kunnen wij ter plekke contact opnemen met Bank & Geld om na te gaan wat de beste financiering voor uw persoonlijke situatie is. U ontvangt een duidelijk voorstel. Als de uitkomst positief is kan de lening worden afgesloten. Wij hebben hier geen financieel belang bij. Ons doel is alleen goede auto’s te verkopen tegen een scherpe prijs en daarbij onze klanten zoveel mogelijk service te verlenen. De autofinanciering is hiervan een onderdeel.

Maakt het uit of ik een Ferrari of een Kia wil importeren?

Nee, dit maakt niks uit! Of u nou op zoek bent naar exclusieve sportauto of een kleine stadsauto, wij rekenen in beide gevallen de vaste importfee van €1.475,-. Het BPM-bedrag kan wellicht wel iets anders uitpakken. ;-)

Mijn droomauto staat te koop bij een particulier, kunnen jullie deze ook importeren?

Nee, helaas niet. Wij werken strikt met officiële merkdealers, juist zodat je altijd zekerheid hebt van bijvoorbeeld een importeur of fabrikant. Doordat merkdealers verbonden zijn met de importeur of fabrikant, zullen zij zich moeten houden aan de eisen die door hen worden gesteld. Hierdoor kan je altijd terugvallen op de merkdealer, mocht er onverhoopt iets mis zijn met de auto. Uiteraard controleren wij de papieren en de onderhoudshistorie van de auto, voordat deze op transport naar Nederland gaat.

Hoe weet ik zeker dat mijn geïmporteerde auto correct is?

Als u kiest voor de volledige ontzorging, zullen wij al het onderzoek naar de auto doen. Vereist is echter wel dat de auto te koop moet staan bij een officiële merkdealer. Op deze manier zijn de kilometerstanden en de onderhoudshistorie beter te controleren. Wij vragen bij de Nederlandse dealer op basis van het chassisnummer de onderhoudshistorie op en controleren op die manier ook gelijk of de kilometerstand kloppend is. Op deze manier garanderen wij dat de auto correct is.

Tevreden klanten

Geweldig!

Wat een geweldige organisatie! Ze kennen hun vakgebied. De dienstverlening is zeer vriendelijk,...

Nooit eerder gedacht om een auto te importeren. Werd heel goed geïnformeerd en begeleid door...

Goede en betrouwbare service

Fijn en snel contact in het gehele traject. In de beginfase was er snel een duidelijk overzicht...