Auto zoeken
7 minuten leestijd
17-03-2021 MWST

Wat is MWST in Duitsland?

Wilt u een auto importeren uit Duitsland? Dan komt u in de advertenties ongetwijfeld de afkorting MWST tegen. Wat betekent dit een waar dient u rekening mee te houden? Wij leggen het uit!

 

De betekenis van MWST

MWST is de afkorting van Mehrwertsteuer. Dit is de Duitse variant van de Nederlandse ‘Belasting Toegevoegde Waarde’, ook wel BTW genoemd.

 

Wanneer een auto geïmporteerd wordt binnen de EU moet er altijd ergens BTW worden voldaan. Of de BTW betaald wordt in het land van herkomst of in Nederland is afhankelijk van een aantal zaken:

 

-        Koopt u de auto zakelijk of privé?

-        Wordt de auto door de Belastingdienst aangemerkt als nieuw voor de BTW?

 

Mehrwertsteuer voor particulieren

Als particulier zult u bij een Duitse handelaar of dealer Mehrwertsteuer (BTW) moeten betalen. Het BTW-tarief in Duitsland bedraagt 19%. Dit betekent dat u 2% voordeliger uit bent wanneer u een auto importeert uit Duitsland. In Nederland wordt namelijk 21% gehanteerd. Omdat u in Duitsland Mehrwertsteuer (BTW) betaald hoeft u in Nederland geen BTW meer te betalen. Maar let op, er geld namelijk een uitzondering op auto’s die door de Nederlandse belastingdienst als nieuw worden aangemerkt. In dat geval moet je in Nederland ook nog 21% over de netto aanschafprijs betalen, ongeacht de 19% Mehrwertsteuer die betaald is in Duitsland. Wat beschouwd de Nederlandse belastingdienst als een nieuwe auto? Alle auto’s die jonger zijn dan 6 maanden en minder dan 6.000 km op de teller hebben staan.

 

Mehrwertsteuer voor bedrijven

Wilt u als bedrijf een auto importeren uit Duitsland? Dan is het soms mogelijk om de auto in Duitsland zonder Mehrwertsteuer (BTW) te kopen en dit bij het invoeren in Nederland aan te geven. In advertenties op autoscout24.de of andere websites kom je vaak twee varianten tegen van MWST: nicht ausweisbar en ausweisbar.

 

MWST nicht ausweisbar

Wanneer er bij een advertentie ‘MWST nicht ausweisbar’ staat is de BTW niet meer verrekenbaar voor bedrijven. Dit betekent dat de auto van een particulier is of is geweest. In autoland noemen ze dit ook wel een marge-auto.

 

MWST ausweisbar

Het is mogelijk om de auto BTW-vrij aan te schaffen.

 

Is de auto in Duitsland “MWST ausweisbar” en wil de verkoper meewerken dan raden wij aan om de auto BTW-vrij aan te schaffen. Zo hoeft u de Mehrwertsteuer later niet terug te vorderen bij de Duitse autoriteiten. Hiervoor moeten de volgende documenten worden getoond:

 

-        Een recent uittreksel van de kamer van koophandel (niet ouder dan 3 maanden)

-        Geldig BTW-nummer

-        Kopie geldig legitimatiebewijs

 

Daarnaast dient de koper van de importauto tekenbevoegd te zijn en moet hij of zij vermeld zijn op het uittreksel van de kamer van koophandel. Het kan voorkomen dat de Duitse verkoper vraagt om de BTW als borg te betalen. Dit is in Duitsland heel normaal. Zodra de auto is ingevoerd in Nederland en dit wordt aangetoond aan de Duitse verkoper wordt het Mehrwertsteuer bedrag teruggestort. Uiteraard kunnen wij dit voor u regelen.

 

Ondersteuning bij het importeren van een auto

Er komt veel kijken bij het importeren van een auto uit Duitsland. Wij hebben jarenlange ervaring om alle risico’s uit handen te nemen. Daarnaast hebben wij de expertise om nog een extra BPM en aankoopvoordeel te behalen. Zo krijgt u de beste auto voor de beste prijs! Alle risico’s en financiële gevolgen dekken wij van tevoren in voor een vaste fee zodat u weet waar u aan toe bent.

 

Bekijk ons stappenplan voor meer informatie over het importeren van een auto óf zoek direct uw volgende auto op onze website.

 

 

 


Delen:

Laatst verkochte auto's

Mercedes-benz

V-klasse

  1. Prijs
    € 120.162
  2. Kilometerstand
    4.026
  3. Bouwjaar
    2023
Mini

Cooper

  1. Prijs
    € 44.960
  2. Kilometerstand
    2.398
  3. Bouwjaar
    2023
Bmw

X5-xdrive45e

  1. Prijs
    € 124.150
  2. Kilometerstand
    112.588
  3. Bouwjaar
    2021
Volkswagen

Tiguan

  1. Prijs
    € 53.154
  2. Kilometerstand
    18.469
  3. Bouwjaar
    2022
Toyota

C-hr

  1. Prijs
    € 33.645
  2. Kilometerstand
    22.673
  3. Bouwjaar
    2020
Audi

Q5-50-tfsi-e

  1. Prijs
    € 83.525
  2. Kilometerstand
    19.388
  3. Bouwjaar
    2020
Mercedes-benz

C-180-kompressor

  1. Prijs
    € 60.354
  2. Kilometerstand
    72.810
  3. Bouwjaar
    2008
Volkswagen

Taigo

  1. Prijs
    € 41.127
  2. Kilometerstand
    2.869
  3. Bouwjaar
    2023

Veelgestelde vragen

Wat kost het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland (of een ander EU-land) brengt verschillende kosten met zich mee: Aankoopprijs, BTW, BPM, Transportkosten en de RDW-keuring. Meer informatie over deze kosten.

Als je geen kennis van het importproces hebt, kan het importeren van een auto erg ingewikkeld zijn. Wij kunnen u helpen met het gehele proces (€ 1.599,-), maar ook met enkel het invoeren van de auto (€ 599,-).

Waarom een auto importeren uit Duitsland?

Door het importeren van een auto uit Duitsland bespaar je al snel 2% tot 15%. In Duitsland liggen de prijzen van nieuwe en gebruikte auto’s namelijk veel lager. Daarnaast is de markt vele malen groter en zijn de auto’s standaard luxer uitgevoerd. Dit alles maakt het importeren van een auto uit Duitsland financieel erg aantrekkelijk. In dit artikel lees je meer over de voordelen van het importeren van een auto uit Duitsland.

Hoelang duurt het voordat de auto op Nederlands kenteken staat?

Dit is afhankelijk van het pakket dat u kiest. Bij de volledige ontzorging houden wij rekening met 8 werkdagen voordat de auto bij ons op locatie is gebracht door de transporteur. Vervolgens rekenen wij ongeveer 9 werkdagen voordat wij de auto hebben ingevoerd bij de RDW. Bij het pakket voor enkel het invoeren van de auto tellen we de werkdagen voor het transport uiteraard niet mee. Houd hier rekening met 9 werkdagen. 

Hoe werkt het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland is niet eenvoudig. Je moet verschillende zaken regelen, goede afspraken maken met de Duitse dealer en de papieren van de auto grondig controleren. Maar het begint natuurlijk met het vinden van een geschikte auto. Voor het importeren van een Duitse auto doorloop je de volgende stappen:

1. Zoek een auto via onze website of een externe database
2. Controleer alle documenten
3. Bereken de totale aanschafkosten
4. Koop de auto
5. Laat de auto naar Nederland rijden of transporteren
6. Laat de auto keuren bij de RDW
7. Dien de BPM-aangifte in bij de belastingdienst
8. Vraag een Nederlands kenteken aan

Tevreden klanten

Super!

Op zoek naar een nieuwe auto! Na zelf enkele auto's bekeken te hebben bij dealers in Nederland kwam bij mij het idee 'waarom kan ik zelf geen auto gaan...

Mijn recente ervaring met het importeren van een auto was simpelweg uitstekend. Vanaf het eerste contact tot de levering voor mijn deur, was de service...

Inmiddels mijn derde auto via dit bedrijf geïmporteerd. Een aanrader voor iedereen. Ruime keuze (veel meer dan in Nederland), scherpe prijzen, vaak met...

Heel professioneel

Boven verwachtingen

alles liep soepel en word rekening gehouden dat je zsm je auto op kenteken wilt, dus daar doen ze ook hun best voor.

Zeer goed

Ik sluit mij geheel aan bij de ervaringen van Jan. Compliment aan Tim. Kundig persoon.

Top bedrijf

Ik heb koolaard ervaren als een top bedrijf Niks is voor deze mensen teveel je kan er binnenstappen voor een simpele vraag of een auto invoeren en alles...

Top bedrijf

Meerdere auto’s laten importeren, altijd vlot en snel verlopen dus een dikke 10 voor dit bedrijf