Auto zoeken
7 minuten leestijd
17-03-2021 MWST

Wat is MWST in Duitsland?

Wilt u een auto importeren uit Duitsland? Dan komt u in de advertenties ongetwijfeld de afkorting MWST tegen. Wat betekent dit een waar dient u rekening mee te houden? Wij leggen het uit!


De betekenis van MWST

MWST is de afkorting van Mehrwertsteuer. Dit is de Duitse variant van de Nederlandse ‘Belasting Toegevoegde Waarde’, ook wel BTW genoemd.


Wanneer een auto geïmporteerd wordt binnen de EU moet er altijd ergens BTW worden voldaan. Of de BTW betaald wordt in het land van herkomst of in Nederland is afhankelijk van een aantal zaken:


-        Koopt u de auto zakelijk of privé?

-        Wordt de auto door de Belastingdienst aangemerkt als nieuw voor de BTW?


Mehrwertsteuer voor particulieren

Als particulier zult u bij een Duitse handelaar of dealer Mehrwertsteuer (BTW) moeten betalen. Het BTW-tarief in Duitsland bedraagt 19%. Dit betekent dat u 2% voordeliger uit bent wanneer u een auto importeert uit Duitsland. In Nederland wordt namelijk 21% gehanteerd. Omdat u in Duitsland Mehrwertsteuer (BTW) betaald hoeft u in Nederland geen BTW meer te betalen. Maar let op, er geld namelijk een uitzondering op auto’s die door de Nederlandse belastingdienst als nieuw worden aangemerkt. In dat geval moet je in Nederland ook nog 21% over de netto aanschafprijs betalen, ongeacht de 19% Mehrwertsteuer die betaald is in Duitsland. Wat beschouwd de Nederlandse belastingdienst als een nieuwe auto? Alle auto’s die jonger zijn dan 6 maanden en minder dan 6.000 km op de teller hebben staan.


Mehrwertsteuer voor bedrijven

Wilt u als bedrijf een auto importeren uit Duitsland? Dan is het soms mogelijk om de auto in Duitsland zonder Mehrwertsteuer (BTW) te kopen en dit bij het invoeren in Nederland aan te geven. In advertenties op autoscout24.de of andere websites kom je vaak twee varianten tegen van MWST: nicht ausweisbar en ausweisbar.


MWST nicht ausweisbar

Wanneer er bij een advertentie ‘MWST nicht ausweisbar’ staat is de BTW niet meer verrekenbaar voor bedrijven. Dit betekent dat de auto van een particulier is of is geweest. In autoland noemen ze dit ook wel een marge-auto.

 

MWST ausweisbar

Het is mogelijk om de auto BTW-vrij aan te schaffen.

 

Is de auto in Duitsland “MWST ausweisbar” en wil de verkoper meewerken dan raden wij aan om de auto BTW-vrij aan te schaffen. Zo hoeft u de Mehrwertsteuer later niet terug te vorderen bij de Duitse autoriteiten. Hiervoor moeten de volgende documenten worden getoond:

 

-        Een recent uittreksel van de kamer van koophandel (niet ouder dan 3 maanden)

-        Geldig BTW-nummer

-        Kopie geldig legitimatiebewijs


Daarnaast dient de koper van de importauto tekenbevoegd te zijn en moet hij of zij vermeld zijn op het uittreksel van de kamer van koophandel. Het kan voorkomen dat de Duitse verkoper vraagt om de BTW als borg te betalen. Dit is in Duitsland heel normaal. Zodra de auto is ingevoerd in Nederland en dit wordt aangetoond aan de Duitse verkoper wordt het Mehrwertsteuer bedrag teruggestort. Uiteraard kunnen wij dit voor u regelen.


Ondersteuning bij het importeren van een auto

Er komt veel kijken bij het importeren van een auto uit Duitsland. Wij hebben jarenlange ervaring om alle risico’s uit handen te nemen. Daarnaast hebben wij de expertise om nog een extra BPM en aankoopvoordeel te behalen. Zo krijgt u de beste auto voor de beste prijs! Alle risico’s en financiële gevolgen dekken wij van tevoren in voor een vaste fee zodat u weet waar u aan toe bent.

 

Bekijk ons stappenplan voor meer informatie over het importeren van een auto óf zoek direct uw volgende auto op onze website.



Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

26x
Vw

Arteon

  1. Prijs
    € 21.990
  2. Kilometerstand
    96.873
  3. Bouwjaar
    2019
20x
Mitsubishi

Plug-in Hybrid Outlander

  1. Prijs
    € 22.990
  2. Kilometerstand
    37.000
  3. Bouwjaar
    2019
49x
Hyundai

Santa Fe

  1. Prijs
    € 23.290
  2. Kilometerstand
    79.500
  3. Bouwjaar
    2018
48x
Volvo

XC 60

  1. Prijs
    € 30.890
  2. Kilometerstand
    44.460
  3. Bouwjaar
    2020
30x
Mini

COOPER_CLUBMAN

  1. Prijs
    € 15.979
  2. Kilometerstand
    68.512
  3. Bouwjaar
    2016
40x
Volvo

XC 60

  1. Prijs
    € 29.990
  2. Kilometerstand
    113.186
  3. Bouwjaar
    2019
18x
Bmw

330

  1. Prijs
    € 32.840
  2. Kilometerstand
    56.355
  3. Bouwjaar
    2020
16x
Mini

ONE

  1. Prijs
    € 21.699
  2. Kilometerstand
    16.200
  3. Bouwjaar
    2022

Wij helpen je verder

6 minuten leestijd
Opel Rocks-e: de 100% elektrische stadsauto van Opel
2 minuten leestijd
Auto reserveren in Duitsland?
7 minuten leestijd
Kosten auto importeren
7 minuten leestijd
Import auto dealer
6 minuten leestijd
Dit is de Volkswagen ID 5 GTX
5 minuten leestijd
Zijn import auto's vaak schadeauto's?

Veelgestelde vragen

Hoe werkt het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland is niet eenvoudig. Je moet verschillende zaken regelen, goede afspraken maken met de Duitse dealer en de papieren van de auto grondig controleren. Maar het begint natuurlijk met het vinden van een geschikte auto. Voor het importeren van een Duitse auto doorloop je de volgende stappen: 1. Zoek een auto via onze website of een externe database 2. Controleer alle documenten 3. Bereken de totale aanschafkosten 4. Koop de auto 5. Laat de auto naar Nederland rijden of transporteren 6. Laat de auto keuren bij de RDW 7. Dien de BPM-aangifte in bij de belastingdienst 8. Vraag een Nederlands kenteken aan

Wat kost het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland (of een ander EU-land) brengt verschillende kosten met zich mee: Aankoopprijs, BTW, BPM, Transportkosten en de RDW-keuring. Meer informatie over deze kosten.Als je geen kennis van het importproces hebt, kan het importeren van een auto erg ingewikkeld zijn. Wij kunnen u helpen met het gehele proces (€ 1.599,-), maar ook met enkel het invoeren van de auto (€ 599,-).

Kan ik een financiering aanvragen voor mijn auto?

Voor de financieringen werken wij samen met Bank & Geld. Bij Bank & Geld kunt u terecht voor de Financial Lease van alle merken personenwagens voor zowel zakelijk als privé. Als u besluit om bij ons een auto te kopen, dan kunnen wij ter plekke contact opnemen met Bank & Geld om na te gaan wat de beste financiering voor uw persoonlijke situatie is. U ontvangt een duidelijk voorstel. Als de uitkomst positief is kan de lening worden afgesloten. Wij hebben hier geen financieel belang bij. Ons doel is alleen goede auto’s te verkopen tegen een scherpe prijs en daarbij onze klanten zoveel mogelijk service te verlenen. De autofinanciering is hiervan een onderdeel.

Bestaat er in Duitsland zoiets als een APK?

Ja, in Duitsland heet dit een TÜV-keuring, die in Nederland door de RDW erkent wordt als Nederlandse APK. Deze ‘Duitse APK’ is 2 jaar geldig en bovendien strenger dan de Nederlandse APK, want bij een TÜV-keuring wordt er ook gekeken naar later ingebouwde accessoires.

Tevreden klanten

Super service!

Met enig argwaan binnengestapt voor een auto die helaas net voor mijn neus was verkocht. Bart en Cindy hebben me daarop uitgenodigd om uit te leggen hoe...

In eerste instantie contact gehad met een nieuwe niet zo kundige medewerker. Hierdoor liep de communicatie niet heel goed. Dit werd gezien en overgenomen...

Zeer goed en snel geholpen met...

Zeer deskundig bedrijf en een snelle service. Ik zal dit bedrijf ook zeker aanbevelen bij anderen.

Zonder ervaring met dit proces contact opgezocht met eenautoimporteren.nl Alles werd duidelijk uitgelegd en wat de mogelijkheden waren. Na alles overdacht...

Alles perfect geregeld en altijd...

Eerste twee auto's waren allebei helaas al verkocht, maar werden nog wel te koop aangeboden. De derde keer was het wel raak. Als ik een linkje van een...

alles liep soepel en word rekening gehouden dat je zsm je auto op kenteken wilt, dus daar doen ze ook hun best voor.

Top service!

Je wordt gastvrij ontvangen. Super geholpen en dat alles met een persoonlijke tint. Ik beveel dit bedrijf zeker aan en kom er zeker terug bij een eventuele...

Professioneel

Geweldige service ,op iedere vraag antwoord, en een positieve uitstraling. Bij het invoeren waren meerdere bedrijven betrokken en alles werd geregeld en...