Auto zoeken
7 minuten leestijd
15-05-2023 Importeren

Wanneer is het importeren van een Duitse auto interessant?

Er rijden steeds meer import auto’s op de Nederlandse wegen. In 2021 werden er volgens de cijfers van BOVAG en RDC ruim 294.119 personenauto’s geïmporteerd. Dit is een stijging van 36% ten opzichte van 2020. Hoewel de populariteit van import auto’s toeneemt, is het voor veel mensen toch nog onbekend terrein. Wanneer is het importeren van een auto uit Duitsland nou wel of niet interessant?

 

 

De voordelen van een Duitse import auto

Voordat we uitleggen wanneer het importeren van een auto uit Duitsland nou wel of niet interessant is, is het belangrijk om de voordelen te begrijpen. Wanneer u de voordelen tegen de kosten afzet, kunt u voor uzelf bepalen of het importeren van een auto uit Duitsland wel of niet interessant is.  

 

Prijsvoordeel

In Duitsland liggen de prijzen van auto’s, zowel voor nieuwe als gebruikte auto’s, een stuk lager dan in Nederland. Daarnaast is het aanbod van auto’s in Duitsland veel groter dan in Nederland. Wanneer u een auto in Duitsland koopt, bespaart u al snel een paar duizend euro t.o.v. dezelfde auto in Nederland.

 

Luxere uitvoering

Duitsland is de grootste automarkt van Europa, 6x zo groot als Nederland. Duitsland biedt niet alleen de meeste keuze uit jonge occasions, de auto’s worden in de fabriek ook luxer uitgevoerd en voorzien van veel extra opties. Simpel gezegd: je krijgt meer auto voor je geld.

 

De kosten van het importeren van een auto

Om te bepalen of het importeren van een Duitse auto interessant is, dienen de kosten tegen de voordelen afgezet te worden. Daarom nemen we kort de kosten met u door. 

 

Het importeren van een auto uit Duitsland brengt verschillende kosten met zich mee:

Bij het importeren van een auto komt veel kijken: de auto en papieren dienen uitvoerig gecontroleerd te worden, er kan onderhandeld worden over de prijs, transport, RDW-Keuring, BPM-aangifte etc. Hoe meer hulp u bij het importeer proces wilt, hoe hoger de kosten.

 

In het artikel ‘Kosten auto importeren’ leggen wij meer uit over de kosten.

 

Wanneer is het importeren van een auto interessant?

Dan nu de hoofdvraag: is het importeren van een auto interessant? Dit hangt af van de auto die u wilt importeren. Wel geldt over het algemeen dat het importeren van een auto uit Duitsland vooral interessant is bij auto’s met een hoge nieuwwaarde. Het totale financiële voordeel kan dan al snel oplopen tot duizenden euro’s.

 

Leeftijdscategorie

Wanneer we kijken naar de leeftijdscategorie, dan zijn jonge occasions tussen de 6 tot 36 maanden oud het aantrekkelijkste om te importeren. In deze leeftijdscategorie is het financiële voordeel namelijk het grootste. Wanneer een auto jonger is dan 6 maanden en minder dan 6.000 km op de teller heeft staan, beschouw de Belastingdienst dit als een nieuwe auto. Er dient in Nederland dan BTW over betaald te worden.

 

Elektrische auto’s

Tot 2024 betaalt uit bij het importeren geen BPM-kosten op elektrische auto’s. De Rijksoverheid wil hiermee het elektrische rijden stimuleren. Dit maakt het importeren van een elektrische auto erg aantrekkelijk, de import kosten zijn namelijk lager dan die van fossiele auto’s. Let op: dit geldt alleen voor volledig elektrische auto’s en dus niet voor hybride auto’s. 

 

Unieke uitvoering

Bent u op zoek naar een auto in een unieke uitvoering? Dan is de kans dat u deze auto gaat vinden in Duitsland vele malen groter dan in Nederland. Het importeren van deze auto uit Duitsland is daardoor een stuk interessanter.

 

Wanneer is het importeren van een auto niet interessant?

Wanneer de totale kosten van het importeren niet afwegen tegen de voordelen, is het importeren van een auto uit Duitsland minder interessant. Het is dan wellicht verstandiger om een auto in Nederland aan te schaffen. Dit is vaker het geval bij de wat kleinere auto’s met een lagere aanschafprijs.

 

Oude auto’s

Het importeren van auto’s ouder dan 36 maanden is minder aantrekkelijk. Dit omdat deze auto’s fan waarschijnlijk niet meer over de oorspronkelijke fabrieksgarantie beschikken. Bovendien geldt dat de BPM-berekening voor oudere auto’s anders is, waardoor het financiële voordeel bij importeren kleiner is.

 

Technische eisen

Wanneer de auto niet voldoet aan de technische eisen van Nederland, is het importeren van deze auto minder interessant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Europese emissienormen. De auto zal dan in Nederland, indien mogelijk, eerst moeten worden aangepast. Dit brengt vaak hoge kosten met zich mee.

 

Een auto importeren uit Duitsland

Het importeren van een auto kan spannend aanvoelen. Het gaat immers om een investering waarbij u waar wilt krijgen voor uw geld. Overweegt u een auto te importeren uit Duitsland? Wij helpen u graag met het berekenen van de aanschafkosten, het importeren, de RDW-keuring en de BPM-aangifte.

 

Zoek een auto via onze website of vertel ons welk merk / model u op het oog heeft. Wij maken binnen één werkdag vrijblijvend een offerte van alle kosten voor het importeren van de auto. Een gegarandeerde totaalprijs zonder verrassingen achteraf. 


Delen:

Laatst verkochte auto's

Mercedes-benz

V-klasse

  1. Prijs
    € 120.162
  2. Kilometerstand
    4.026
  3. Bouwjaar
    2023
Mini

Cooper

  1. Prijs
    € 44.960
  2. Kilometerstand
    2.398
  3. Bouwjaar
    2023
Bmw

X5-xdrive45e

  1. Prijs
    € 124.150
  2. Kilometerstand
    112.588
  3. Bouwjaar
    2021
Volkswagen

Tiguan

  1. Prijs
    € 53.154
  2. Kilometerstand
    18.469
  3. Bouwjaar
    2022
Toyota

C-hr

  1. Prijs
    € 33.645
  2. Kilometerstand
    22.673
  3. Bouwjaar
    2020
Audi

Q5-50-tfsi-e

  1. Prijs
    € 83.525
  2. Kilometerstand
    19.388
  3. Bouwjaar
    2020
Mercedes-benz

C-180-kompressor

  1. Prijs
    € 60.354
  2. Kilometerstand
    72.810
  3. Bouwjaar
    2008
Volkswagen

Taigo

  1. Prijs
    € 41.127
  2. Kilometerstand
    2.869
  3. Bouwjaar
    2023

Veelgestelde vragen

Wat kost het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland (of een ander EU-land) brengt verschillende kosten met zich mee: Aankoopprijs, BTW, BPM, Transportkosten en de RDW-keuring. Meer informatie over deze kosten.

Als je geen kennis van het importproces hebt, kan het importeren van een auto erg ingewikkeld zijn. Wij kunnen u helpen met het gehele proces (€ 1.599,-), maar ook met enkel het invoeren van de auto (€ 599,-).

Waarom een auto importeren uit Duitsland?

Door het importeren van een auto uit Duitsland bespaar je al snel 2% tot 15%. In Duitsland liggen de prijzen van nieuwe en gebruikte auto’s namelijk veel lager. Daarnaast is de markt vele malen groter en zijn de auto’s standaard luxer uitgevoerd. Dit alles maakt het importeren van een auto uit Duitsland financieel erg aantrekkelijk. In dit artikel lees je meer over de voordelen van het importeren van een auto uit Duitsland.

Hoelang duurt het voordat de auto op Nederlands kenteken staat?

Dit is afhankelijk van het pakket dat u kiest. Bij de volledige ontzorging houden wij rekening met 8 werkdagen voordat de auto bij ons op locatie is gebracht door de transporteur. Vervolgens rekenen wij ongeveer 9 werkdagen voordat wij de auto hebben ingevoerd bij de RDW. Bij het pakket voor enkel het invoeren van de auto tellen we de werkdagen voor het transport uiteraard niet mee. Houd hier rekening met 9 werkdagen. 

Hoe werkt het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland is niet eenvoudig. Je moet verschillende zaken regelen, goede afspraken maken met de Duitse dealer en de papieren van de auto grondig controleren. Maar het begint natuurlijk met het vinden van een geschikte auto. Voor het importeren van een Duitse auto doorloop je de volgende stappen:

1. Zoek een auto via onze website of een externe database
2. Controleer alle documenten
3. Bereken de totale aanschafkosten
4. Koop de auto
5. Laat de auto naar Nederland rijden of transporteren
6. Laat de auto keuren bij de RDW
7. Dien de BPM-aangifte in bij de belastingdienst
8. Vraag een Nederlands kenteken aan

Tevreden klanten

Super!

Op zoek naar een nieuwe auto! Na zelf enkele auto's bekeken te hebben bij dealers in Nederland kwam bij mij het idee 'waarom kan ik zelf geen auto gaan...

Mijn recente ervaring met het importeren van een auto was simpelweg uitstekend. Vanaf het eerste contact tot de levering voor mijn deur, was de service...

Inmiddels mijn derde auto via dit bedrijf geïmporteerd. Een aanrader voor iedereen. Ruime keuze (veel meer dan in Nederland), scherpe prijzen, vaak met...

Heel professioneel

Boven verwachtingen

alles liep soepel en word rekening gehouden dat je zsm je auto op kenteken wilt, dus daar doen ze ook hun best voor.

Zeer goed

Ik sluit mij geheel aan bij de ervaringen van Jan. Compliment aan Tim. Kundig persoon.

Top bedrijf

Ik heb koolaard ervaren als een top bedrijf Niks is voor deze mensen teveel je kan er binnenstappen voor een simpele vraag of een auto invoeren en alles...

Top bedrijf

Meerdere auto’s laten importeren, altijd vlot en snel verlopen dus een dikke 10 voor dit bedrijf