Auto zoeken
7 minuten leestijd
15-05-2023 Importeren

Wanneer is het importeren van een Duitse auto interessant?

Er rijden steeds meer import auto’s op de Nederlandse wegen. In 2021 werden er volgens de cijfers van BOVAG en RDC ruim 294.119 personenauto’s geïmporteerd. Dit is een stijging van 36% ten opzichte van 2020. Hoewel de populariteit van import auto’s toeneemt, is het voor veel mensen toch nog onbekend terrein. Wanneer is het importeren van een auto uit Duitsland nou wel of niet interessant?

 

De voordelen van een Duitse import auto

Voordat we uitleggen wanneer het importeren van een auto uit Duitsland nou wel of niet interessant is, is het belangrijk om de voordelen te begrijpen. Wanneer u de voordelen tegen de kosten afzet, kunt u voor uzelf bepalen of het importeren van een auto uit Duitsland wel of niet interessant is.  

 

Prijsvoordeel

In Duitsland liggen de prijzen van auto’s, zowel voor nieuwe als gebruikte auto’s, een stuk lager dan in Nederland. Daarnaast is het aanbod van auto’s in Duitsland veel groter dan in Nederland. Wanneer u een auto in Duitsland koopt, bespaart u al snel een paar duizend euro t.o.v. dezelfde auto in Nederland.

 

Luxere uitvoering

Duitsland is de grootste automarkt van Europa, 6x zo groot als Nederland. Duitsland biedt niet alleen de meeste keuze uit jonge occasions, de auto’s worden in de fabriek ook luxer uitgevoerd en voorzien van veel extra opties. Simpel gezegd: je krijgt meer auto voor je geld.

 

De kosten van het importeren van een auto

Om te bepalen of het importeren van een Duitse auto interessant is, dienen de kosten tegen de voordelen afgezet te worden. Daarom nemen we kort de kosten met u door. 

 

Het importeren van een auto uit Duitsland brengt verschillende kosten met zich mee:

 • Aankoopprijs
 • BTW
 • BPM
 • Transportkosten
 • RDW-Keuring 

Bij het importeren van een auto komt veel kijken: de auto en papieren dienen uitvoerig gecontroleerd te worden, er kan onderhandeld worden over de prijs, transport, RDW-Keuring, BPM-aangifte etc. Hoe meer hulp u bij het importeer proces wilt, hoe hoger de kosten.

 

In het artikel ‘Kosten auto importeren’ leggen wij meer uit over de kosten.

 

Wanneer is het importeren van een auto interessant?

Dan nu de hoofdvraag: is het importeren van een auto interessant? Dit hangt af van de auto die u wilt importeren. Wel geldt over het algemeen dat het importeren van een auto uit Duitsland vooral interessant is bij auto’s met een hoge nieuwwaarde. Het totale financiële voordeel kan dan al snel oplopen tot duizenden euro’s.

 

Leeftijdscategorie

Wanneer we kijken naar de leeftijdscategorie, dan zijn jonge occasions tussen de 6 tot 36 maanden oud het aantrekkelijkste om te importeren. In deze leeftijdscategorie is het financiële voordeel namelijk het grootste. Wanneer een auto jonger is dan 6 maanden en minder dan 6.000 km op de teller heeft staan, beschouw de Belastingdienst dit als een nieuwe auto. Er dient in Nederland dan BTW over betaald te worden.

 

Elektrische auto’s

Tot 2024 betaalt uit bij het importeren geen BPM-kosten op elektrische auto’s. De Rijksoverheid wil hiermee het elektrische rijden stimuleren. Dit maakt het importeren van een elektrische auto erg aantrekkelijk, de import kosten zijn namelijk lager dan die van fossiele auto’s. Let op: dit geldt alleen voor volledig elektrische auto’s en dus niet voor hybride auto’s. 

 

Unieke uitvoering

Bent u op zoek naar een auto in een unieke uitvoering? Dan is de kans dat u deze auto gaat vinden in Duitsland vele malen groter dan in Nederland. Het importeren van deze auto uit Duitsland is daardoor een stuk interessanter.

 

Wanneer is het importeren van een auto niet interessant?

Wanneer de totale kosten van het importeren niet afwegen tegen de voordelen, is het importeren van een auto uit Duitsland minder interessant. Het is dan wellicht verstandiger om een auto in Nederland aan te schaffen. Dit is vaker het geval bij de wat kleinere auto’s met een lagere aanschafprijs.

 

Oude auto’s

Het importeren van auto’s ouder dan 36 maanden is minder aantrekkelijk. Dit omdat deze auto’s fan waarschijnlijk niet meer over de oorspronkelijke fabrieksgarantie beschikken. Bovendien geldt dat de BPM-berekening voor oudere auto’s anders is, waardoor het financiële voordeel bij importeren kleiner is.

 

Technische eisen

Wanneer de auto niet voldoet aan de technische eisen van Nederland, is het importeren van deze auto minder interessant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Europese emissienormen. De auto zal dan in Nederland, indien mogelijk, eerst moeten worden aangepast. Dit brengt vaak hoge kosten met zich mee.

 

Een auto importeren uit Duitsland

Het importeren van een auto kan spannend aanvoelen. Het gaat immers om een investering waarbij u waar wilt krijgen voor uw geld. Overweegt u een auto te importeren uit Duitsland? Wij helpen u graag met het berekenen van de aanschafkosten, het importeren, de RDW-keuring en de BPM-aangifte.

 

Zoek een auto via onze website of vertel ons welk merk / model u op het oog heeft. Wij maken binnen één werkdag vrijblijvend een offerte van alle kosten voor het importeren van de auto. Een gegarandeerde totaalprijs zonder verrassingen achteraf. 


Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

30x
Mclaren

540C

 1. Prijs
  € 165.540
 2. Kilometerstand
  26.350
 3. Bouwjaar
  2019
34x
Suzuki

Vitara

 1. Prijs
  € 20.900
 2. Kilometerstand
  10.343
 3. Bouwjaar
  2022
23x
Mini

JOHN_COOPER_WORKS

 1. Prijs
  € 25.900
 2. Kilometerstand
  2.914
 3. Bouwjaar
  2020
10x
Mercedes-benz

E 200

 1. Prijs
  € 28.480
 2. Kilometerstand
  107.810
 3. Bouwjaar
  2019
24x
Vw

T-Roc

 1. Prijs
  € 21.539
 2. Kilometerstand
  112.400
 3. Bouwjaar
  2019
46x
Suzuki

Swift

 1. Prijs
  € 20.399
 2. Kilometerstand
  6.000
 3. Bouwjaar
  2021
29x
Hyundai

Kona

 1. Prijs
  € 24.450
 2. Kilometerstand
  27.800
 3. Bouwjaar
  2021
3x
Mercedes-benz

GLC 300

 1. Prijs
  € 63.490
 2. Kilometerstand
  9.666
 3. Bouwjaar
  2022

Wij helpen je verder

6 minuten leestijd
Hybride auto zonder stekker
5 minuten leestijd
De Hongqi E-HS9: een luxe, volledig elektrische SUV
5 minuten leestijd
Dit is de Polestar 2!
7 minuten leestijd
Een zakelijke auto importeren? Hier moet je op letten!
5 minuten leestijd
Het Chinese automerk JAC Motors
4 minuten leestijd
Wat is een marge-auto?

Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten voor het importeren van een auto?

Volledige ontzorging voor € 1.599,-Voor het importeren van een auto rekenen wij een vaste fee, deze bedraagt €1.599,- inclusief BTW (exclusief BPM). Deze fee is onafhankelijk van de auto die u wilt importeren. Auto invoeren in Nederland voor € 599,- Voor het invoeren van een auto in Nederland rekenen wij een vaste fee, deze bedraagt  € 599,- inclusief BTW (exclusief BPM kosten) . Deze fee is onafhankelijk van de auto die u wilt importeren.

Waarom een auto importeren uit Duitsland?

Door het importeren van een auto uit Duitsland bespaar je al snel 2% tot 15%. In Duitsland liggen de prijzen van nieuwe en gebruikte auto’s namelijk veel lager. Daarnaast is de markt vele malen groter en zijn de auto’s standaard luxer uitgevoerd. Dit alles maakt het importeren van een auto uit Duitsland financieel erg aantrekkelijk. In dit artikel lees je meer over de voordelen van het importeren van een auto uit Duitsland.

Hoe werkt het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland is niet eenvoudig. Je moet verschillende zaken regelen, goede afspraken maken met de Duitse dealer en de papieren van de auto grondig controleren. Maar het begint natuurlijk met het vinden van een geschikte auto. Voor het importeren van een Duitse auto doorloop je de volgende stappen: 1. Zoek een auto via onze website of een externe database 2. Controleer alle documenten 3. Bereken de totale aanschafkosten 4. Koop de auto 5. Laat de auto naar Nederland rijden of transporteren 6. Laat de auto keuren bij de RDW 7. Dien de BPM-aangifte in bij de belastingdienst 8. Vraag een Nederlands kenteken aan

Hoelang duurt het voordat de auto op Nederlands kenteken staat?

Dit is afhankelijk van het pakket dat u kiest. Bij de volledige ontzorging houden wij rekening met 8 werkdagen voordat de auto bij ons op locatie is gebracht door de transporteur. Vervolgens rekenen wij ongeveer 9 werkdagen voordat wij de auto hebben ingevoerd bij de RDW. Bij het pakket voor enkel het invoeren van de auto tellen we de werkdagen voor het transport uiteraard niet mee. Houd hier rekening met 9 werkdagen. 

Tevreden klanten

Het importeren van een auto uit Duitsland is niet eenvoudig. Deze firma heeft goed inzicht in de Duitse markt en zorgt dat alles geregeld wordt volgens...

De heer Koolaart heeft mijn klacht netjes opgelost dus mn ervaring is veranderd met dit bedrijf, helaas dat we niet tot een deal zijn gekomen!

Mijn ervaring met eenautoimporteren.nl/koolaard...

Mijn ervaring met eenautoimporteren.nl en koolaard is super. Voor de 2e keer een auto door ze laten importeren en het is weer goed bevallen.

Prima informatie!

Bij het eerste contact voelde het gelijk al goed. Cindy communiceerde vakkundig en kan de informatie goed verwoorden. Vol spanning wachtte we op Bart om...

Zeer goede ervaring en vriendelijke...

Zeer goed begeleid bij een onbekend proces en zeer goed geholpen. Uitermate tevreden over hun manier van werken en de uiteindelijke auto. Bedankt voor...

Super service

Ik stond op het punt om een auto te gaan private leasen, maar door de hoge maandelijkse kosten twijfelde ik. Gelukkig heb ik toch nog naar de mogelijkheden...

Een hele goeie service van begin...

Mijn vriend heeft dit bedrijf gevonden die alles uiteindelijk ook super goed heeft afgehandeld. Ze waren beleefd en netjes vertelde ook hoe alles in z’n...

Goede en betrouwbare service

Fijn en snel contact in het gehele traject. In de beginfase was er snel een duidelijk overzicht van de totale kosten voor verschillende opties zodat je...