Auto zoeken
7 minuten leestijd
15-05-2023 Importeren

Wanneer is het importeren van een Duitse auto interessant?

Er rijden steeds meer import auto’s op de Nederlandse wegen. In 2021 werden er volgens de cijfers van BOVAG en RDC ruim 294.119 personenauto’s geïmporteerd. Dit is een stijging van 36% ten opzichte van 2020. Hoewel de populariteit van import auto’s toeneemt, is het voor veel mensen toch nog onbekend terrein. Wanneer is het importeren van een auto uit Duitsland nou wel of niet interessant?

 

De voordelen van een Duitse import auto

Voordat we uitleggen wanneer het importeren van een auto uit Duitsland nou wel of niet interessant is, is het belangrijk om de voordelen te begrijpen. Wanneer u de voordelen tegen de kosten afzet, kunt u voor uzelf bepalen of het importeren van een auto uit Duitsland wel of niet interessant is.  

 

Prijsvoordeel

In Duitsland liggen de prijzen van auto’s, zowel voor nieuwe als gebruikte auto’s, een stuk lager dan in Nederland. Daarnaast is het aanbod van auto’s in Duitsland veel groter dan in Nederland. Wanneer u een auto in Duitsland koopt, bespaart u al snel een paar duizend euro t.o.v. dezelfde auto in Nederland.

 

Luxere uitvoering

Duitsland is de grootste automarkt van Europa, 6x zo groot als Nederland. Duitsland biedt niet alleen de meeste keuze uit jonge occasions, de auto’s worden in de fabriek ook luxer uitgevoerd en voorzien van veel extra opties. Simpel gezegd: je krijgt meer auto voor je geld.

 

De kosten van het importeren van een auto

Om te bepalen of het importeren van een Duitse auto interessant is, dienen de kosten tegen de voordelen afgezet te worden. Daarom nemen we kort de kosten met u door. 

 

Het importeren van een auto uit Duitsland brengt verschillende kosten met zich mee:

 • Aankoopprijs
 • BTW
 • BPM
 • Transportkosten
 • RDW-Keuring 

Bij het importeren van een auto komt veel kijken: de auto en papieren dienen uitvoerig gecontroleerd te worden, er kan onderhandeld worden over de prijs, transport, RDW-Keuring, BPM-aangifte etc. Hoe meer hulp u bij het importeer proces wilt, hoe hoger de kosten.

 

In het artikel ‘Kosten auto importeren’ leggen wij meer uit over de kosten.

 

Wanneer is het importeren van een auto interessant?

Dan nu de hoofdvraag: is het importeren van een auto interessant? Dit hangt af van de auto die u wilt importeren. Wel geldt over het algemeen dat het importeren van een auto uit Duitsland vooral interessant is bij auto’s met een hoge nieuwwaarde. Het totale financiële voordeel kan dan al snel oplopen tot duizenden euro’s.

 

Leeftijdscategorie

Wanneer we kijken naar de leeftijdscategorie, dan zijn jonge occasions tussen de 6 tot 36 maanden oud het aantrekkelijkste om te importeren. In deze leeftijdscategorie is het financiële voordeel namelijk het grootste. Wanneer een auto jonger is dan 6 maanden en minder dan 6.000 km op de teller heeft staan, beschouw de Belastingdienst dit als een nieuwe auto. Er dient in Nederland dan BTW over betaald te worden.

 

Elektrische auto’s

Tot 2024 betaalt uit bij het importeren geen BPM-kosten op elektrische auto’s. De Rijksoverheid wil hiermee het elektrische rijden stimuleren. Dit maakt het importeren van een elektrische auto erg aantrekkelijk, de import kosten zijn namelijk lager dan die van fossiele auto’s. Let op: dit geldt alleen voor volledig elektrische auto’s en dus niet voor hybride auto’s. 

 

Unieke uitvoering

Bent u op zoek naar een auto in een unieke uitvoering? Dan is de kans dat u deze auto gaat vinden in Duitsland vele malen groter dan in Nederland. Het importeren van deze auto uit Duitsland is daardoor een stuk interessanter.

 

Wanneer is het importeren van een auto niet interessant?

Wanneer de totale kosten van het importeren niet afwegen tegen de voordelen, is het importeren van een auto uit Duitsland minder interessant. Het is dan wellicht verstandiger om een auto in Nederland aan te schaffen. Dit is vaker het geval bij de wat kleinere auto’s met een lagere aanschafprijs.

 

Oude auto’s

Het importeren van auto’s ouder dan 36 maanden is minder aantrekkelijk. Dit omdat deze auto’s fan waarschijnlijk niet meer over de oorspronkelijke fabrieksgarantie beschikken. Bovendien geldt dat de BPM-berekening voor oudere auto’s anders is, waardoor het financiële voordeel bij importeren kleiner is.

 

Technische eisen

Wanneer de auto niet voldoet aan de technische eisen van Nederland, is het importeren van deze auto minder interessant. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Europese emissienormen. De auto zal dan in Nederland, indien mogelijk, eerst moeten worden aangepast. Dit brengt vaak hoge kosten met zich mee.

 

Een auto importeren uit Duitsland

Het importeren van een auto kan spannend aanvoelen. Het gaat immers om een investering waarbij u waar wilt krijgen voor uw geld. Overweegt u een auto te importeren uit Duitsland? Wij helpen u graag met het berekenen van de aanschafkosten, het importeren, de RDW-keuring en de BPM-aangifte.

 

Zoek een auto via onze website of vertel ons welk merk / model u op het oog heeft. Wij maken binnen één werkdag vrijblijvend een offerte van alle kosten voor het importeren van de auto. Een gegarandeerde totaalprijs zonder verrassingen achteraf. 


Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

48x
Audi

A5

 1. Prijs
  € 26.890
 2. Kilometerstand
  70.000
 3. Bouwjaar
  2018
28x
Mazda

CX-5

 1. Prijs
  € 28.900
 2. Kilometerstand
  7.661
 3. Bouwjaar
  2022
201x
Mercedes-benz

C 200

 1. Prijs
  € 20.290
 2. Kilometerstand
  90.000
 3. Bouwjaar
  2018
74x
Mercedes-benz

SLC 180

 1. Prijs
  € 31.950
 2. Kilometerstand
  39.600
 3. Bouwjaar
  2019
41x
Mazda

CX-3

 1. Prijs
  € 21.950
 2. Kilometerstand
  28.889
 3. Bouwjaar
  2020
87x
Mercedes-benz

B 180

 1. Prijs
  € 20.837
 2. Kilometerstand
  31.481
 3. Bouwjaar
  2022
28x
Vw

Golf

 1. Prijs
  € 21.999
 2. Kilometerstand
  36.310
 3. Bouwjaar
  2021
81x
Mercedes-benz

CLA 200 Shooting Brake

 1. Prijs
  € 20.890
 2. Kilometerstand
  81.700
 3. Bouwjaar
  2018

Wij helpen je verder

2 minuten leestijd
Hebben jullie onze reclameborden al gezien?
4 minuten leestijd
Mazda-dealers in Duitsland
2 minuten leestijd
Elektrische auto importeren in Nederland rijden met MIA regeling
4 minuten leestijd
MINI-dealers in Duitsland
7 minuten leestijd
Porsche importeren | +4.000 beschikbare occasions
10 minuten leestijd
De voor- en nadelen van een waterstofauto

Veelgestelde vragen

Hoe werkt het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland is niet eenvoudig. Je moet verschillende zaken regelen, goede afspraken maken met de Duitse dealer en de papieren van de auto grondig controleren. Maar het begint natuurlijk met het vinden van een geschikte auto. Voor het importeren van een Duitse auto doorloop je de volgende stappen: 1. Zoek een auto via onze website of een externe database 2. Controleer alle documenten 3. Bereken de totale aanschafkosten 4. Koop de auto 5. Laat de auto naar Nederland rijden of transporteren 6. Laat de auto keuren bij de RDW 7. Dien de BPM-aangifte in bij de belastingdienst 8. Vraag een Nederlands kenteken aan

Is het ook mogelijk om een auto uit een ander land dan Duitsland te importeren?

Dat is uiteraard ook mogelijk. In principe kunnen wij vanuit elk land binnen -en buiten de EU auto's importeren. Echter geven wij zelf wel de voorkeur aan auto's uit Duitsland. Onze kennis richt zich voornamelijk op Duitsland dus wij raden dan ook zeker aan om in Duitsland op zoek te gaan naar uw nieuwe auto.

Maakt het uit of ik een Ferrari of een Kia wil importeren?

Nee, dit maakt niks uit! Of u nou op zoek bent naar exclusieve sportauto of een kleine stadsauto, wij rekenen in beide gevallen de vaste importfee van €.1599,-. Het BPM-bedrag kan wellicht wel iets anders uitpakken. ;-)

Wat kost het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland (of een ander EU-land) brengt verschillende kosten met zich mee: Aankoopprijs, BTW, BPM, Transportkosten en de RDW-keuring. Meer informatie over deze kosten.Als je geen kennis van het importproces hebt, kan het importeren van een auto erg ingewikkeld zijn. Wij kunnen u helpen met het gehele proces (€ 1.599,-), maar ook met enkel het invoeren van de auto (€ 599,-).

Tevreden klanten

In één woord "grandioos" !

In een tijdsbestek van 3 weken een 2-tal auto's door Eenautoimporteren.nl laten importeren. Zowel Cindy als Bart nemen de tijd om de juiste auto bij een...

Zo’n aanpak voegt een dimensie...

Via internet bij eenautoimporteren.nl terecht gekomen. Een bedrijf dat uitsluitend bij officiële dealers koopt. Zowel Sarah als Cindy waren zeer behulpzaam...

Op een prettige en ontspannen manier...

Het is best spannend om “wild vreemden” in vertrouwen te nemen om een auto te importeren. Die spanning wordt weggenomen doordat je gedurende het proces...

Alles perfect geregeld.

Eenautoimporteren heeft het importeren van de door mij zelf gevonden auto vanaf de Duitse garage tot de aflevering, inclusief inbouw alarm, perfect voor...

Toch naar eens gaan importeren. Dit werkt super via www.eenautoimporteren.nl. Duidelijke afspraken en transparante voorwaarden. Alle zorg wordt je ontnomen!...

Prima informatie!

Bij het eerste contact voelde het gelijk al goed. Cindy communiceerde vakkundig en kan de informatie goed verwoorden. Vol spanning wachtte we op Bart om...

Inmiddels mijn derde auto via dit bedrijf geïmporteerd. Een aanrader voor iedereen. Ruime keuze (veel meer dan in Nederland), scherpe prijzen, vaak met...

Wat een fijn bedrijf!! Vanaf het zoeken naar de juiste auto tot aan de aflevering zijn we goed begeleid. Alle zorgen worden uit handen genomen. En ondanks...