Auto zoeken
4 minuten leestijd
25-10-2023 Zakelijk

Voorkom een dubbele BTW-heffing bij het importeren van een zakelijke auto

Bent u op zoek naar een nieuwe (of jong gebruikte) auto voor uw bedrijf? Het importeren van een zakelijke auto uit Duitsland kan dan een slimme zet zijn. U profiteert hiermee namelijk van lagere prijzen, een groter aanbod en uitgebreidere functionaliteiten.

 

Een dubbele BTW-heffing is een veelvoorkomende valkuil en kan grote financiële gevolgen hebben. Het importeren van de auto kan dan achteraf financieel tegenvallen ten opzichte van een zakelijke auto uit Nederland. Zonde, want een dubbele BTW-heffing kan eenvoudig voorkomen worden. In dit artikel leggen wij uit wat de dubbele BTW-heffing bij het importeren inhoudt en hoe u deze valkuil kan vermijden. Want voorkomen is beter dan genezen!

 

Wat is een dubbele BTW-heffing?

Zoals de naam eigenlijk zelf aan aangeeft: bij een dubbele BTW-heffing moet de koper van de zakelijke auto zowel in het land van herkomst als in Nederland BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) betalen over de auto. De koper betaalt dan dus twee keer BTW over de auto.

 

In welke situatie moet u in Nederland BTW betalen over uw import auto?

In Nederland betaalt u bij het importeren alleen BTW over uw zakelijke auto als deze door de Belastingdienst als nieuw wordt beschouwd. Wanneer de Belastingdienst de auto niet als nieuw beschouwd, hoeft u in Nederland geen BTW over de import auto te betalen.

 

Wanneer beschouwt de Belastingdienst een auto als nieuw?

Een auto wordt door de Belastingdienst als nieuw beschouwd wanneer deze op de aanschafdatum jonger is dan 6 maanden en minder dan 6.000 kilometer op de teller heeft staan. Wij adviseren daarom om een auto te importeren die ouder is dan 6 maanden en meer dan 6.000 kilometers op de teller heeft staan. U hoeft dan namelijk in Nederland geen extra BTW over de import auto te betalen.

 

Let op: de aanschafdatum en de importdatum kunnen van elkaar afwijken. Wanneer u een importauto van 4 maanden oud aanschaft en deze na 2 maanden importeert, zal de Belastingdienst dit als een nieuwe auto beschouwen.

 

Een auto importeren via eenautoimporteren.nl

Heeft u vragen over de dubbele BTW-heffing of het importeren van een zakelijke auto? Neem dan contact met ons op. Onze importspecialisten helpen u graag op weg!  

 

Zoek uw volgende auto via onze website en vraag vrijblijvend een offerte aan. Wij maken binnen één werkdag vrijblijvend een overzicht van alles kosten voor het importeren van de auto. Een gegarandeerde totaalprijs zonder verrassingen achteraf. Kies een auto, wij regelen de rest!


Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

132x
Bmw

530

 1. Prijs
  € 43.890
 2. Kilometerstand
  24.590
 3. Bouwjaar
  2023
2x
Bmw

X4

 1. Prijs
  € 47.980
 2. Kilometerstand
  45.028
 3. Bouwjaar
  2022
1316x
Audi

A6

 1. Prijs
  € 25.950
 2. Kilometerstand
  85.393
 3. Bouwjaar
  2018
55x
Vw

ID.4

 1. Prijs
  € 26.430
 2. Kilometerstand
  63.049
 3. Bouwjaar
  2021
14x
Kia

Niro

 1. Prijs
  € 21.750
 2. Kilometerstand
  46.456
 3. Bouwjaar
  2019
17x
Skoda

Octavia

 1. Prijs
  € 20.380
 2. Kilometerstand
  56.918
 3. Bouwjaar
  2019
15x
Audi

Q3

 1. Prijs
  € 28.480
 2. Kilometerstand
  53.909
 3. Bouwjaar
  2019
23x
Vw

Tiguan

 1. Prijs
  € 26.949
 2. Kilometerstand
  26.011
 3. Bouwjaar
  2022

Wij helpen je verder

24 minuten leestijd
Zit er fabrieksgarantie op een import auto?
8 minuten leestijd
Een elektrische auto importeren
7 minuten leestijd
De nieuwe Renault ZOE
7 minuten leestijd
Dit is de Hyundai Kona Electric 2022
7 minuten leestijd
Porsche importeren | +4.000 beschikbare occasions
6 minuten leestijd
Dit is de Volkswagen ID 4 GTX

Veelgestelde vragen

Wat kost het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland (of een ander EU-land) brengt verschillende kosten met zich mee: Aankoopprijs, BTW, BPM, Transportkosten en de RDW-keuring. Meer informatie over deze kosten.Als je geen kennis van het importproces hebt, kan het importeren van een auto erg ingewikkeld zijn. Wij kunnen u helpen met het gehele proces (€ 1.599,-), maar ook met enkel het invoeren van de auto (€ 599,-).

Hoe weet ik zeker dat mijn geïmporteerde auto correct is?

Als u kiest voor de volledige ontzorging, zullen wij al het onderzoek naar de auto doen. Vereist is echter wel dat de auto te koop moet staan bij een officiële merkdealer. Op deze manier zijn de kilometerstanden en de onderhoudshistorie beter te controleren. Wij vragen bij de Nederlandse dealer op basis van het chassisnummer de onderhoudshistorie op en controleren op die manier ook gelijk of de kilometerstand kloppend is. Op deze manier garanderen wij dat de auto correct is.

Wat zijn de kosten voor het importeren van een auto?

Volledige ontzorging voor € 1.599,-Voor het importeren van een auto rekenen wij een vaste fee, deze bedraagt €1.599,- inclusief BTW (exclusief BPM). Deze fee is onafhankelijk van de auto die u wilt importeren. Auto invoeren in Nederland voor € 599,- Voor het invoeren van een auto in Nederland rekenen wij een vaste fee, deze bedraagt  € 599,- inclusief BTW (exclusief BPM kosten) . Deze fee is onafhankelijk van de auto die u wilt importeren.

Bestaat er in Duitsland zoiets als een APK?

Ja, in Duitsland heet dit een TÜV-keuring, die in Nederland door de RDW erkent wordt als Nederlandse APK. Deze ‘Duitse APK’ is 2 jaar geldig en bovendien strenger dan de Nederlandse APK, want bij een TÜV-keuring wordt er ook gekeken naar later ingebouwde accessoires.

Tevreden klanten

De kop zegt het al maar deze mensen houden echt van hun klanten en hun vak. De onderhandelingen en de afhandeling waren voortreffelijk. Ouderwets fijne...

Mijn recente ervaring met het importeren van een auto was simpelweg uitstekend. Vanaf het eerste contact tot de levering voor mijn deur, was de service...

Fijne afhandeling van zaken!

Inmiddels is dit al de tweede auto die ik via eenautoimporteren.nl heb aangeschaft. Net als vorig jaar, is dit weer tot in de puntjes geregeld. Goede communicatie...

Goede service en open kaart

Persoonlijk contact, snelle reacties en goed bereikbaar. Je krijgt een eerlijk verhaal met inzicht in alle kosten. Geen verassingen.

Tweedehands auto gekocht met Bovag garantie en daar dus ook voor betaald. Zijn aantal dingen en worden niet gemaakt omdat het een oudere auto is. Bedroevend...

Top team..!

Goed en erg vriendelijk geholpen door Cindy... Prijstechnisch erg scherp... Knap werk!

De auto stond met strik op ons...

Na een eerste gesprek met Cindy direct een prijsopgave voor de importkosten en servicefee ontvangen. Wij hadden de auto al zelf aangekocht en konden meteen...

Prima informatie!

Bij het eerste contact voelde het gelijk al goed. Cindy communiceerde vakkundig en kan de informatie goed verwoorden. Vol spanning wachtte we op Bart om...