Auto zoeken
10 minuten leestijd
17-01-2023 Waterstof

De voor- en nadelen van een waterstofauto

De impact van brandstofauto’s op het milieu is al jaren een discussiepunt. Een bekend, en populair, alternatief op de brandstofauto is de elektrische auto. Een minder bekend alternatief is de waterstofauto. Maar wat is een waterstofauto nou eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel leggen wij het uit!  

 

Hoe werkt een waterstofauto?

Zoals de naam zelf al aangeeft, haalt een waterstofauto energie uit waterstof in plaats van uit brandstof of een accu. Een waterstofauto beschikt over een waterstoftank en een brandstofcel. In de brandstofcel wordt de waterstof omgezet in elektriciteit door een reactie met zuurstof. Deze elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om de wielen aan te drijven en de auto voort te bewegen. In principe is een waterstofauto dus een volledig elektrische auto.

 

Een waterstofauto produceert geen schadelijke uitstoot, zoals koolstofdioxide of fijnstof. Hierdoor worden deze auto’s beschouwd als een zeer milieuvriendelijk optie. Tijdens het rijden komt er alleen wat waterdamp vrij, wat via de uitlaat de auto verlaat.

 

Wat zijn de voordelen van waterstofauto’s?

De meningen over waterstofauto’s zijn uiteenlopend. Sommige mensen zien er wel toekomst in, andere niet. Desondanks hebben waterstofauto’s een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van brandstofauto’s en elektrische auto’s.  

 

Een waterstofauto is milieubewuster dan een brandstofauto

Een waterstofauto produceert, net als een elektrische auto, geen schadelijke uitstoot tijdens het rijden. Dit maakt een waterstofauto schoner en klimaat bewuster dan een brandstofauto.

 

Waterstofauto’s hebben een relatief grote actieradius

Een gemiddelde waterstofauto heeft een actieradius van ongeveer 500 kilometer, wat bijna gelijk is aan een brandstofauto. De actieradius van een elektrische middenklasser is gemiddeld 310 kilometer, wat een aanzienlijk verschil is ten opzichte van een waterstofauto. Goed om te weten: hoe groter een elektrische auto, hoe groter de actieradius vaak ook is.

 

Een waterstofauto kan je binnen enkele minuten voltanken

Zoals aan het begin van dit artikel uitgelegd rijdt een waterstofauto op waterstof. Binnen enkele minuten is de auto vol getankt met waterstof. Dit in tegenstelling tot een elektrische auto die met een snellader in zo’n 30 minuten is opgeladen.

 

Wat zijn de nadelen van waterstofauto’s?

Waterstofauto’s zijn in Nederland bij lange na niet zo populair als elektrische auto. Dit ondanks dat de waterstofauto al meer dan 10 jaar op de Nederlandse markt beschikbaar is. De adoptie van waterstofauto’s in Nederland loopt moeizaam vanwege verschillende oorzaken.

 

Een waterstofauto is duurder dan een elektrische auto en het aanbod is beperkt

Waterstofauto’s zijn een stuk kostbaarder in aanschaf dan een vergelijkbare brandstofauto en vergelijkbare elektrische auto. Zo heeft bijvoorbeeld de Hyundai Nexo een nieuwprijs van € 69.995 en de Toyota Mirai een nieuwprijs van € 69.450. Daarnaast is het aanbod van waterstofauto’s erg beperkt.  

 

Er zijn weinig waterstoftankstations in Nederland

Begin 2023 zijn er in Nederland nog steeds slechts 10 waterstoftankstations. Wel zijn er momenteel 13 in realisatie. Veel mensen wonen niet in de buurt van een waterstoftankstation waardoor een waterstofauto niet eens een overweging is. Ook een vakantie moet goed gepland worden met een waterstofauto. In Duitsland en Denemarken zijn relatief veel waterstoftankstations, maar in andere landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk ligt het aantal ook nog erg laag.


Hier vind je een overzicht met alle waterstoftankstations in Nederland: https://opwegmetwaterstof.nl/tanklocaties/ 

 

Een waterstofauto heeft meer onderhoud nodig dan een elektrische auto

Een waterstofauto heeft meer onderdelen die slijten dan een elektrische auto, waardoor er ook meer onderhoud nodig is. Het onderhoud van een waterstofauto is te vergelijken met een brandstofstofauto.

 

Waterstofauto’s zijn in gebruik duurder dan elektrische auto’s

Hoewel de kosten voor waterstof goedkoper zijn dan de gemiddelde benzinekosten, zijn de kosten duurder ten opzichte van stroom voor een elektrische auto. Om dezelfde afstand te rijden als een elektrische auto heb je twee keer zoveel waterstof nodig dan stroom voor een elektrische auto.  

 

Een waterstofauto gebruikt meer energie dan een elektrische auto

Met het oog op de toekomst is dit volgens veel mensen één van de grootste nadelen van waterstofauto’s. Een waterstofauto gebruikt namelijk veel meer energie dan een elektrische auto. Je hebt ongeveer 3x zoveel energie nodig om met een waterstofauto hetzelfde aantal kilometers als een elektrische auto te rijden. Omdat beide auto’s geen schadelijke stoffen uitstoten is dit een belangrijk vergelijk punt.

 

Zijn waterstofauto’s de toekomst?

Waterstofauto’s zijn nog niet zo populair in Nederland. Dit komt mede door het lage aantal waterstoftankstations, de hoge aanschafwaarde en het beperkte aanbod. Desondanks hebben waterstofauto’s ook voordelen ten opzichte van elektrische auto’s, zoals de grotere actieradius en de snelheid van het tanken. Of waterstofauto’s de toekomst zijn is onder vele nog steeds een discussiepunt. De tijd zal het uitwijzen!

 

Populaire waterstofauto's:

Op onze website vind je diverse waterstof occasions uit Duitsland. Neem eens een kijkje bij de volgende modellen: Toyota Mirai, Hyundai Nexo en Hyundai ix35.

Een waterstofauto importeren via eenautoimporteren.nl

Overweegt u een waterstofauto te importeren uit bijvoorbeeld Duitsland? Wij helpen u graag met het berekenen van de aanschafkosten, het importeren, de RDW-keuring en de BPM-aangifte.

 

Zoek een waterstofauto via onze website of vertel ons welk merk / model u op het oog heeft. Wij zoeken graag met u mee! Wij maken binnen één werkdag vrijblijvend een offerte van alle kosten voor het importeren van de elektrische auto. Een gegarandeerde totaalprijs zonder verrassingen achteraf. Kies een auto, wij regelen de rest!


Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

41x
Vw

T-Roc

 1. Prijs
  € 33.877
 2. Kilometerstand
  33.072
 3. Bouwjaar
  2020
14x
Renault

Grand Scenic

 1. Prijs
  € 20.150
 2. Kilometerstand
  84.743
 3. Bouwjaar
  2018
11x
Bmw

X3

 1. Prijs
  € 32.777
 2. Kilometerstand
  144.980
 3. Bouwjaar
  2020
5x
Mercedes-benz

C 43 AMG

 1. Prijs
  € 39.980
 2. Kilometerstand
  95.256
 3. Bouwjaar
  2019
6x
Ford

Kuga

 1. Prijs
  € 26.950
 2. Kilometerstand
  22.273
 3. Bouwjaar
  2021
6x
Audi

R8

 1. Prijs
  € 119.500
 2. Kilometerstand
  59.900
 3. Bouwjaar
  2018
10x
Mercedes-benz

GLC 300

 1. Prijs
  € 40.950
 2. Kilometerstand
  42.000
 3. Bouwjaar
  2020
8x
Bmw

X1

 1. Prijs
  € 28.900
 2. Kilometerstand
  4.527
 3. Bouwjaar
  2022

Wij helpen je verder

5 minuten leestijd
BMW-dealers in Duitsland
5 minuten leestijd
Dit is de Hyundai IONIQ 6
4 minuten leestijd
Een auto importeren gewoon mogelijk in tijden van corona virus
5 minuten leestijd
Het Chinese automerk Xpeng
4 minuten leestijd
Wat is een btw-auto?
7 minuten leestijd
Wat is MWST in Duitsland?

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik zeker dat mijn geïmporteerde auto correct is?

Als u kiest voor de volledige ontzorging, zullen wij al het onderzoek naar de auto doen. Vereist is echter wel dat de auto te koop moet staan bij een officiële merkdealer. Op deze manier zijn de kilometerstanden en de onderhoudshistorie beter te controleren. Wij vragen bij de Nederlandse dealer op basis van het chassisnummer de onderhoudshistorie op en controleren op die manier ook gelijk of de kilometerstand kloppend is. Op deze manier garanderen wij dat de auto correct is.

Bestaat er in Duitsland zoiets als een APK?

Ja, in Duitsland heet dit een TÜV-keuring, die in Nederland door de RDW erkent wordt als Nederlandse APK. Deze ‘Duitse APK’ is 2 jaar geldig en bovendien strenger dan de Nederlandse APK, want bij een TÜV-keuring wordt er ook gekeken naar later ingebouwde accessoires.

Is het mogelijk om mijn auto in te ruilen bij de aanschaf van een importauto?

Dat is zeker mogelijk! Dankzij onze jarenlange ervaring en kennis over gebruikte auto's, kunnen wij altijd een scherp voorstel doen om uw auto in te ruilen. U levert de auto in bij het ophalen van uw nieuw geïmporteerde auto en de inruilprijs wordt direct op de factuur verwerkt. Makkelijk toch?

Hoelang duurt het voordat de auto op Nederlands kenteken staat?

Dit is afhankelijk van het pakket dat u kiest. Bij de volledige ontzorging houden wij rekening met 8 werkdagen voordat de auto bij ons op locatie is gebracht door de transporteur. Vervolgens rekenen wij ongeveer 9 werkdagen voordat wij de auto hebben ingevoerd bij de RDW. Bij het pakket voor enkel het invoeren van de auto tellen we de werkdagen voor het transport uiteraard niet mee. Houd hier rekening met 9 werkdagen. 

Tevreden klanten

Top service!

Je wordt gastvrij ontvangen. Super geholpen en dat alles met een persoonlijke tint. Ik beveel dit bedrijf zeker aan en kom er zeker terug bij een eventuele...

Top geholpen door Cindy. Elke vraag die ik stelde werd snel en vakkundig beantwoord. Alles werd zorgvuldig uit handen genomen. Dit noem ik nog eens totale...

Super service

Ik stond op het punt om een auto te gaan private leasen, maar door de hoge maandelijkse kosten twijfelde ik. Gelukkig heb ik toch nog naar de mogelijkheden...

Goede service en betrouwbaar

Cindy heeft ons heel erg goed geholpen om de juiste en betrouwbare auto te vinden. Momenteel valt het niet mee om een zgan auto te vinden op de markt (wij...

Super geholpen

Ik ben werkelijk heel goed en adequaat geholpen door de mensen van eenautoimporteren.nl, ze hebben onderhandeld alle zorg uit handen genomen van transport,...

Een echte aanrader voor het importeren...

Een auto importeren heeft me goed geholpen. Ze gaven een eerlijke mening over de dealer waar ik mijn auto wilde importeren. Vervolgens ging het importeren...

Goede service, goed behandeld

Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat haar afspraken nakomt. Betrouwbaar, professioneel en kennis van zaken. Niet geheel onbelangrijk is het grote prijsvoordeel...

Toch naar eens gaan importeren. Dit werkt super via www.eenautoimporteren.nl. Duidelijke afspraken en transparante voorwaarden. Alle zorg wordt je ontnomen!...