Auto zoeken
10 minuten leestijd
17-01-2023 Waterstof

De voor- en nadelen van een waterstofauto

De impact van brandstofauto’s op het milieu is al jaren een discussiepunt. Een bekend, en populair, alternatief op de brandstofauto is de elektrische auto. Een minder bekend alternatief is de waterstofauto. Maar wat is een waterstofauto nou eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel leggen wij het uit!  

 

Hoe werkt een waterstofauto?

Zoals de naam zelf al aangeeft, haalt een waterstofauto energie uit waterstof in plaats van uit brandstof of een accu. Een waterstofauto beschikt over een waterstoftank en een brandstofcel. In de brandstofcel wordt de waterstof omgezet in elektriciteit door een reactie met zuurstof. Deze elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om de wielen aan te drijven en de auto voort te bewegen. In principe is een waterstofauto dus een volledig elektrische auto.

 

Een waterstofauto produceert geen schadelijke uitstoot, zoals koolstofdioxide of fijnstof. Hierdoor worden deze auto’s beschouwd als een zeer milieuvriendelijk optie. Tijdens het rijden komt er alleen wat waterdamp vrij, wat via de uitlaat de auto verlaat.

 

Wat zijn de voordelen van waterstofauto’s?

De meningen over waterstofauto’s zijn uiteenlopend. Sommige mensen zien er wel toekomst in, andere niet. Desondanks hebben waterstofauto’s een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van brandstofauto’s en elektrische auto’s.  

 

Een waterstofauto is milieubewuster dan een brandstofauto

Een waterstofauto produceert, net als een elektrische auto, geen schadelijke uitstoot tijdens het rijden. Dit maakt een waterstofauto schoner en klimaat bewuster dan een brandstofauto.

 

Waterstofauto’s hebben een relatief grote actieradius

Een gemiddelde waterstofauto heeft een actieradius van ongeveer 500 kilometer, wat bijna gelijk is aan een brandstofauto. De actieradius van een elektrische middenklasser is gemiddeld 310 kilometer, wat een aanzienlijk verschil is ten opzichte van een waterstofauto. Goed om te weten: hoe groter een elektrische auto, hoe groter de actieradius vaak ook is.

 

Een waterstofauto kan je binnen enkele minuten voltanken

Zoals aan het begin van dit artikel uitgelegd rijdt een waterstofauto op waterstof. Binnen enkele minuten is de auto vol getankt met waterstof. Dit in tegenstelling tot een elektrische auto die met een snellader in zo’n 30 minuten is opgeladen.

 

Wat zijn de nadelen van waterstofauto’s?

Waterstofauto’s zijn in Nederland bij lange na niet zo populair als elektrische auto. Dit ondanks dat de waterstofauto al meer dan 10 jaar op de Nederlandse markt beschikbaar is. De adoptie van waterstofauto’s in Nederland loopt moeizaam vanwege verschillende oorzaken.

 

Een waterstofauto is duurder dan een elektrische auto en het aanbod is beperkt

Waterstofauto’s zijn een stuk kostbaarder in aanschaf dan een vergelijkbare brandstofauto en vergelijkbare elektrische auto. Zo heeft bijvoorbeeld de Hyundai Nexo een nieuwprijs van € 69.995 en de Toyota Mirai een nieuwprijs van € 69.450. Daarnaast is het aanbod van waterstofauto’s erg beperkt.  

 

Er zijn weinig waterstoftankstations in Nederland

Begin 2023 zijn er in Nederland nog steeds slechts 10 waterstoftankstations. Wel zijn er momenteel 13 in realisatie. Veel mensen wonen niet in de buurt van een waterstoftankstation waardoor een waterstofauto niet eens een overweging is. Ook een vakantie moet goed gepland worden met een waterstofauto. In Duitsland en Denemarken zijn relatief veel waterstoftankstations, maar in andere landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk ligt het aantal ook nog erg laag.


Hier vind je een overzicht met alle waterstoftankstations in Nederland: https://opwegmetwaterstof.nl/tanklocaties/ 

 

Een waterstofauto heeft meer onderhoud nodig dan een elektrische auto

Een waterstofauto heeft meer onderdelen die slijten dan een elektrische auto, waardoor er ook meer onderhoud nodig is. Het onderhoud van een waterstofauto is te vergelijken met een brandstofstofauto.

 

Waterstofauto’s zijn in gebruik duurder dan elektrische auto’s

Hoewel de kosten voor waterstof goedkoper zijn dan de gemiddelde benzinekosten, zijn de kosten duurder ten opzichte van stroom voor een elektrische auto. Om dezelfde afstand te rijden als een elektrische auto heb je twee keer zoveel waterstof nodig dan stroom voor een elektrische auto.  

 

Een waterstofauto gebruikt meer energie dan een elektrische auto

Met het oog op de toekomst is dit volgens veel mensen één van de grootste nadelen van waterstofauto’s. Een waterstofauto gebruikt namelijk veel meer energie dan een elektrische auto. Je hebt ongeveer 3x zoveel energie nodig om met een waterstofauto hetzelfde aantal kilometers als een elektrische auto te rijden. Omdat beide auto’s geen schadelijke stoffen uitstoten is dit een belangrijk vergelijk punt.

 

Zijn waterstofauto’s de toekomst?

Waterstofauto’s zijn nog niet zo populair in Nederland. Dit komt mede door het lage aantal waterstoftankstations, de hoge aanschafwaarde en het beperkte aanbod. Desondanks hebben waterstofauto’s ook voordelen ten opzichte van elektrische auto’s, zoals de grotere actieradius en de snelheid van het tanken. Of waterstofauto’s de toekomst zijn is onder vele nog steeds een discussiepunt. De tijd zal het uitwijzen!

 

Populaire waterstofauto's:

Op onze website vind je diverse waterstof occasions uit Duitsland. Neem eens een kijkje bij de volgende modellen: Toyota Mirai, Hyundai Nexo en Hyundai ix35.

Een waterstofauto importeren via eenautoimporteren.nl

Overweegt u een waterstofauto te importeren uit bijvoorbeeld Duitsland? Wij helpen u graag met het berekenen van de aanschafkosten, het importeren, de RDW-keuring en de BPM-aangifte.

 

Zoek een waterstofauto via onze website of vertel ons welk merk / model u op het oog heeft. Wij zoeken graag met u mee! Wij maken binnen één werkdag vrijblijvend een offerte van alle kosten voor het importeren van de elektrische auto. Een gegarandeerde totaalprijs zonder verrassingen achteraf. Kies een auto, wij regelen de rest!


Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

35x
Mercedes-benz

CLA 200 Shooting Brake

  1. Prijs
    € 20.990
  2. Kilometerstand
    134.220
  3. Bouwjaar
    2018
15x
Citroen

Berlingo

  1. Prijs
    € 20.500
  2. Kilometerstand
    39.000
  3. Bouwjaar
    2020
15x
Toyota

RAV 4

  1. Prijs
    € 24.990
  2. Kilometerstand
    58.433
  3. Bouwjaar
    2018
20x
Audi

Q5

  1. Prijs
    € 33.850
  2. Kilometerstand
    94.067
  3. Bouwjaar
    2020
32x
Mercedes-benz

EQA

  1. Prijs
    € 35.850
  2. Kilometerstand
    31.950
  3. Bouwjaar
    2021
134x
Kia

XCeed

  1. Prijs
    € 24.999
  2. Kilometerstand
    14.699
  3. Bouwjaar
    2022
18x
Audi

A4

  1. Prijs
    € 25.650
  2. Kilometerstand
    45.000
  3. Bouwjaar
    2021
15x
Volvo

XC 40

  1. Prijs
    € 29.900
  2. Kilometerstand
    7.800
  3. Bouwjaar
    2022

Wij helpen je verder

6 minuten leestijd
Opel Rocks-e: de 100% elektrische stadsauto van Opel
6 minuten leestijd
Dit is de Volkswagen ID 5 GTX
1 minuut leestijd
Eenautoimporteren sponsort Rotterdamse Hockey Club Tempo '34
4 minuten leestijd
De Hongqi E-HS9: een luxe, volledig elektrische SUV
4 minuten leestijd
Wat is een btw-auto?
6 minuten leestijd
Hybride auto zonder stekker

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om mijn auto in te ruilen bij de aanschaf van een importauto?

Dat is zeker mogelijk! Dankzij onze jarenlange ervaring en kennis over gebruikte auto's, kunnen wij altijd een scherp voorstel doen om uw auto in te ruilen. U levert de auto in bij het ophalen van uw nieuw geïmporteerde auto en de inruilprijs wordt direct op de factuur verwerkt. Makkelijk toch?

Hoe werkt het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland is niet eenvoudig. Je moet verschillende zaken regelen, goede afspraken maken met de Duitse dealer en de papieren van de auto grondig controleren. Maar het begint natuurlijk met het vinden van een geschikte auto. Voor het importeren van een Duitse auto doorloop je de volgende stappen: 1. Zoek een auto via onze website of een externe database 2. Controleer alle documenten 3. Bereken de totale aanschafkosten 4. Koop de auto 5. Laat de auto naar Nederland rijden of transporteren 6. Laat de auto keuren bij de RDW 7. Dien de BPM-aangifte in bij de belastingdienst 8. Vraag een Nederlands kenteken aan

Importeren jullie ook auto’s uit andere landen?

Dat is uiteraard ook mogelijk. In principe kunnen wij vanuit elk land, binnen en buiten, de EU auto’s importeren. Echter geven wij zelf de voorkeur aan auto’s uit Duitsland. Dit o.a. vanwege de aantrekkelijke afstand tot Nederland, wat de transportkosten bepaalt. Wij raden daarom aan om een auto uit Duitsland te importeren.  

Is het ook mogelijk om een auto uit een ander land dan Duitsland te importeren?

Dat is uiteraard ook mogelijk. In principe kunnen wij vanuit elk land binnen -en buiten de EU auto's importeren. Echter geven wij zelf wel de voorkeur aan auto's uit Duitsland. Onze kennis richt zich voornamelijk op Duitsland dus wij raden dan ook zeker aan om in Duitsland op zoek te gaan naar uw nieuwe auto.

Tevreden klanten

Wat een fijn bedrijf!! Vanaf het zoeken naar de juiste auto tot aan de aflevering zijn we goed begeleid. Alle zorgen worden uit handen genomen. En ondanks...

Goede service en betrouwbaar

Cindy heeft ons heel erg goed geholpen om de juiste en betrouwbare auto te vinden. Momenteel valt het niet mee om een zgan auto te vinden op de markt (wij...

Na veel gedoe met de handelaar in Duitsland heb ik besloten om eenautoimporteren.nl in te schakelen. Mede dankzij de expertise en professionaliteit van...

De kop zegt het al maar deze mensen houden echt van hun klanten en hun vak. De onderhandelingen en de afhandeling waren voortreffelijk. Ouderwets fijne...

Fantastisch

In 2006 hebben mijn broertje en ik beide een auto bij de voorraad auto’s van koolaard gekocht. Nu in 2020 heb ik mijn eerste auto laten importeren en...

Fijne afhandeling van zaken!

Inmiddels is dit al de tweede auto die ik via eenautoimporteren.nl heb aangeschaft. Net als vorig jaar, is dit weer tot in de puntjes geregeld. Goede communicatie...

Nadat ik mijn keuze kenbaar had gemaakt het moest een Porsche Macan worden is Cindy aan de slag gegaan. Van A tot Z ben ik op de hoogte gehouden met foto's...

Professioneel

Geweldige service ,op iedere vraag antwoord, en een positieve uitstraling. Bij het invoeren waren meerdere bedrijven betrokken en alles werd geregeld en...