Auto zoeken
10 minuten leestijd
17-01-2023 Waterstof

De voor- en nadelen van een waterstofauto

De impact van brandstofauto’s op het milieu is al jaren een discussiepunt. Een bekend, en populair, alternatief op de brandstofauto is de elektrische auto. Een minder bekend alternatief is de waterstofauto. Maar wat is een waterstofauto nou eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel leggen wij het uit!  

 

Hoe werkt een waterstofauto?

Zoals de naam zelf al aangeeft, haalt een waterstofauto energie uit waterstof in plaats van uit brandstof of een accu. Een waterstofauto beschikt over een waterstoftank en een brandstofcel. In de brandstofcel wordt de waterstof omgezet in elektriciteit door een reactie met zuurstof. Deze elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om de wielen aan te drijven en de auto voort te bewegen. In principe is een waterstofauto dus een volledig elektrische auto.

 

Een waterstofauto produceert geen schadelijke uitstoot, zoals koolstofdioxide of fijnstof. Hierdoor worden deze auto’s beschouwd als een zeer milieuvriendelijk optie. Tijdens het rijden komt er alleen wat waterdamp vrij, wat via de uitlaat de auto verlaat.

 

Wat zijn de voordelen van waterstofauto’s?

De meningen over waterstofauto’s zijn uiteenlopend. Sommige mensen zien er wel toekomst in, andere niet. Desondanks hebben waterstofauto’s een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van brandstofauto’s en elektrische auto’s.  

 

Een waterstofauto is milieubewuster dan een brandstofauto

Een waterstofauto produceert, net als een elektrische auto, geen schadelijke uitstoot tijdens het rijden. Dit maakt een waterstofauto schoner en klimaat bewuster dan een brandstofauto.

 

Waterstofauto’s hebben een relatief grote actieradius

Een gemiddelde waterstofauto heeft een actieradius van ongeveer 500 kilometer, wat bijna gelijk is aan een brandstofauto. De actieradius van een elektrische middenklasser is gemiddeld 310 kilometer, wat een aanzienlijk verschil is ten opzichte van een waterstofauto. Goed om te weten: hoe groter een elektrische auto, hoe groter de actieradius vaak ook is.

 

Een waterstofauto kan je binnen enkele minuten voltanken

Zoals aan het begin van dit artikel uitgelegd rijdt een waterstofauto op waterstof. Binnen enkele minuten is de auto vol getankt met waterstof. Dit in tegenstelling tot een elektrische auto die met een snellader in zo’n 30 minuten is opgeladen.

 

Wat zijn de nadelen van waterstofauto’s?

Waterstofauto’s zijn in Nederland bij lange na niet zo populair als elektrische auto. Dit ondanks dat de waterstofauto al meer dan 10 jaar op de Nederlandse markt beschikbaar is. De adoptie van waterstofauto’s in Nederland loopt moeizaam vanwege verschillende oorzaken.

 

Een waterstofauto is duurder dan een elektrische auto en het aanbod is beperkt

Waterstofauto’s zijn een stuk kostbaarder in aanschaf dan een vergelijkbare brandstofauto en vergelijkbare elektrische auto. Zo heeft bijvoorbeeld de Hyundai Nexo een nieuwprijs van € 69.995 en de Toyota Mirai een nieuwprijs van € 69.450. Daarnaast is het aanbod van waterstofauto’s erg beperkt.  

 

Er zijn weinig waterstoftankstations in Nederland

Begin 2023 zijn er in Nederland nog steeds slechts 10 waterstoftankstations. Wel zijn er momenteel 13 in realisatie. Veel mensen wonen niet in de buurt van een waterstoftankstation waardoor een waterstofauto niet eens een overweging is. Ook een vakantie moet goed gepland worden met een waterstofauto. In Duitsland en Denemarken zijn relatief veel waterstoftankstations, maar in andere landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk ligt het aantal ook nog erg laag.


Hier vind je een overzicht met alle waterstoftankstations in Nederland: https://opwegmetwaterstof.nl/tanklocaties/ 

 

Een waterstofauto heeft meer onderhoud nodig dan een elektrische auto

Een waterstofauto heeft meer onderdelen die slijten dan een elektrische auto, waardoor er ook meer onderhoud nodig is. Het onderhoud van een waterstofauto is te vergelijken met een brandstofstofauto.

 

Waterstofauto’s zijn in gebruik duurder dan elektrische auto’s

Hoewel de kosten voor waterstof goedkoper zijn dan de gemiddelde benzinekosten, zijn de kosten duurder ten opzichte van stroom voor een elektrische auto. Om dezelfde afstand te rijden als een elektrische auto heb je twee keer zoveel waterstof nodig dan stroom voor een elektrische auto.  

 

Een waterstofauto gebruikt meer energie dan een elektrische auto

Met het oog op de toekomst is dit volgens veel mensen één van de grootste nadelen van waterstofauto’s. Een waterstofauto gebruikt namelijk veel meer energie dan een elektrische auto. Je hebt ongeveer 3x zoveel energie nodig om met een waterstofauto hetzelfde aantal kilometers als een elektrische auto te rijden. Omdat beide auto’s geen schadelijke stoffen uitstoten is dit een belangrijk vergelijk punt.

 

Zijn waterstofauto’s de toekomst?

Waterstofauto’s zijn nog niet zo populair in Nederland. Dit komt mede door het lage aantal waterstoftankstations, de hoge aanschafwaarde en het beperkte aanbod. Desondanks hebben waterstofauto’s ook voordelen ten opzichte van elektrische auto’s, zoals de grotere actieradius en de snelheid van het tanken. Of waterstofauto’s de toekomst zijn is onder vele nog steeds een discussiepunt. De tijd zal het uitwijzen!

 

Populaire waterstofauto's:

Op onze website vind je diverse waterstof occasions uit Duitsland. Neem eens een kijkje bij de volgende modellen: Toyota Mirai, Hyundai Nexo en Hyundai ix35.

Een waterstofauto importeren via eenautoimporteren.nl

Overweegt u een waterstofauto te importeren uit bijvoorbeeld Duitsland? Wij helpen u graag met het berekenen van de aanschafkosten, het importeren, de RDW-keuring en de BPM-aangifte.

 

Zoek een waterstofauto via onze website of vertel ons welk merk / model u op het oog heeft. Wij zoeken graag met u mee! Wij maken binnen één werkdag vrijblijvend een offerte van alle kosten voor het importeren van de elektrische auto. Een gegarandeerde totaalprijs zonder verrassingen achteraf. Kies een auto, wij regelen de rest!


Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

303x
Land rover

Range Rover Velar

 1. Prijs
  € 39.900
 2. Kilometerstand
  83.886
 3. Bouwjaar
  2019
78x
Bmw

216 Active Tourer

 1. Prijs
  € 21.990
 2. Kilometerstand
  68.459
 3. Bouwjaar
  2020
115x
Audi

A3

 1. Prijs
  € 22.979
 2. Kilometerstand
  54.300
 3. Bouwjaar
  2021
13x
Vw

Golf

 1. Prijs
  € 24.440
 2. Kilometerstand
  40.009
 3. Bouwjaar
  2019
93x
Mercedes-benz

CLA 200

 1. Prijs
  € 21.999
 2. Kilometerstand
  131.500
 3. Bouwjaar
  2018
18x
Fiat

500e

 1. Prijs
  € 25.950
 2. Kilometerstand
  3.500
 3. Bouwjaar
  2023
16x
Vw

Touareg

 1. Prijs
  € 23.890
 2. Kilometerstand
  29.300
 3. Bouwjaar
  2021
50x
Audi

A3

 1. Prijs
  € 20.250
 2. Kilometerstand
  34.407
 3. Bouwjaar
  2020

Wij helpen je verder

7 minuten leestijd
Import auto dealer
4 minuten leestijd
Wat is een marge-auto?
5 minuten leestijd
Toyota blijft investeren in waterstofauto's
2 minuten leestijd
Elektrische auto importeren in Nederland rijden met MIA regeling
10 minuten leestijd
Wat is BPM?
7 minuten leestijd
Tweedehands hybride auto

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt het voordat de auto op Nederlands kenteken staat?

Dit is afhankelijk van het pakket dat u kiest. Bij de volledige ontzorging houden wij rekening met 8 werkdagen voordat de auto bij ons op locatie is gebracht door de transporteur. Vervolgens rekenen wij ongeveer 9 werkdagen voordat wij de auto hebben ingevoerd bij de RDW. Bij het pakket voor enkel het invoeren van de auto tellen we de werkdagen voor het transport uiteraard niet mee. Houd hier rekening met 9 werkdagen. 

Mijn droomauto staat te koop bij een particulier, kunnen jullie deze ook importeren?

Nee, helaas niet. Wij werken strikt met officiële merkdealers, juist zodat je altijd zekerheid hebt van bijvoorbeeld een importeur of fabrikant. Doordat merkdealers verbonden zijn met de importeur of fabrikant, zullen zij zich moeten houden aan de eisen die door hen worden gesteld. Hierdoor kan je altijd terugvallen op de merkdealer, mocht er onverhoopt iets mis zijn met de auto. Uiteraard controleren wij de papieren en de onderhoudshistorie van de auto, voordat deze op transport naar Nederland gaat.

Is het mogelijk om mijn auto in te ruilen bij de aanschaf van een importauto?

Dat is zeker mogelijk! Dankzij onze jarenlange ervaring en kennis over gebruikte auto's, kunnen wij altijd een scherp voorstel doen om uw auto in te ruilen. U levert de auto in bij het ophalen van uw nieuw geïmporteerde auto en de inruilprijs wordt direct op de factuur verwerkt. Makkelijk toch?

Bestaat er in Duitsland zoiets als een APK?

Ja, in Duitsland heet dit een TÜV-keuring, die in Nederland door de RDW erkent wordt als Nederlandse APK. Deze ‘Duitse APK’ is 2 jaar geldig en bovendien strenger dan de Nederlandse APK, want bij een TÜV-keuring wordt er ook gekeken naar later ingebouwde accessoires.

Tevreden klanten

Goede service en betrouwbaar

Cindy heeft ons heel erg goed geholpen om de juiste en betrouwbare auto te vinden. Momenteel valt het niet mee om een zgan auto te vinden op de markt (wij...

Tweedehands auto gekocht met Bovag garantie en daar dus ook voor betaald. Zijn aantal dingen en worden niet gemaakt omdat het een oudere auto is. Bedroevend...

Zo’n aanpak voegt een dimensie...

Via internet bij eenautoimporteren.nl terecht gekomen. Een bedrijf dat uitsluitend bij officiële dealers koopt. Zowel Sarah als Cindy waren zeer behulpzaam...

Mijn recente ervaring met het importeren van een auto was simpelweg uitstekend. Vanaf het eerste contact tot de levering voor mijn deur, was de service...

Al eerder hebben ze een voertuig voor me gevonden en alles geregeld en vanzelfsprekend ben ik weer bij ze terug gekomen. Ook nu weer alles tot in de puntjes...

alles liep soepel en word rekening gehouden dat je zsm je auto op kenteken wilt, dus daar doen ze ook hun best voor.

Goede service, goed behandeld

Ik was al een tijdje opzoek naar een Mercedes A Klasse. Maar kon niks vinden binnen mijn budget. Toen hoorde ik dat het in Duitsland een stuk voordeliger...

Goede service, goed behandeld

Toen de Volvo V90 eenmaal tweedehands te koop was in Nederland vond ik de auto nog veel te duur. Via mobile.de zag ik de V90 in mijn prijsklasse. Binnen...