Auto zoeken
10 minuten leestijd
17-01-2023 Waterstof

De voor- en nadelen van een waterstofauto

De impact van brandstofauto’s op het milieu is al jaren een discussiepunt. Een bekend, en populair, alternatief op de brandstofauto is de elektrische auto. Een minder bekend alternatief is de waterstofauto. Maar wat is een waterstofauto nou eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel leggen wij het uit!  

 

Hoe werkt een waterstofauto?

Zoals de naam zelf al aangeeft, haalt een waterstofauto energie uit waterstof in plaats van uit brandstof of een accu. Een waterstofauto beschikt over een waterstoftank en een brandstofcel. In de brandstofcel wordt de waterstof omgezet in elektriciteit door een reactie met zuurstof. Deze elektriciteit wordt vervolgens gebruikt om de wielen aan te drijven en de auto voort te bewegen. In principe is een waterstofauto dus een volledig elektrische auto.

 

Een waterstofauto produceert geen schadelijke uitstoot, zoals koolstofdioxide of fijnstof. Hierdoor worden deze auto’s beschouwd als een zeer milieuvriendelijk optie. Tijdens het rijden komt er alleen wat waterdamp vrij, wat via de uitlaat de auto verlaat.

 

Wat zijn de voordelen van waterstofauto’s?

De meningen over waterstofauto’s zijn uiteenlopend. Sommige mensen zien er wel toekomst in, andere niet. Desondanks hebben waterstofauto’s een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van brandstofauto’s en elektrische auto’s.  

 

Een waterstofauto is milieubewuster dan een brandstofauto

Een waterstofauto produceert, net als een elektrische auto, geen schadelijke uitstoot tijdens het rijden. Dit maakt een waterstofauto schoner en klimaat bewuster dan een brandstofauto.

 

Waterstofauto’s hebben een relatief grote actieradius

Een gemiddelde waterstofauto heeft een actieradius van ongeveer 500 kilometer, wat bijna gelijk is aan een brandstofauto. De actieradius van een elektrische middenklasser is gemiddeld 310 kilometer, wat een aanzienlijk verschil is ten opzichte van een waterstofauto. Goed om te weten: hoe groter een elektrische auto, hoe groter de actieradius vaak ook is.

 

Een waterstofauto kan je binnen enkele minuten voltanken

Zoals aan het begin van dit artikel uitgelegd rijdt een waterstofauto op waterstof. Binnen enkele minuten is de auto vol getankt met waterstof. Dit in tegenstelling tot een elektrische auto die met een snellader in zo’n 30 minuten is opgeladen.

 

Wat zijn de nadelen van waterstofauto’s?

Waterstofauto’s zijn in Nederland bij lange na niet zo populair als elektrische auto. Dit ondanks dat de waterstofauto al meer dan 10 jaar op de Nederlandse markt beschikbaar is. De adoptie van waterstofauto’s in Nederland loopt moeizaam vanwege verschillende oorzaken.

 

Een waterstofauto is duurder dan een elektrische auto en het aanbod is beperkt

Waterstofauto’s zijn een stuk kostbaarder in aanschaf dan een vergelijkbare brandstofauto en vergelijkbare elektrische auto. Zo heeft bijvoorbeeld de Hyundai Nexo een nieuwprijs van € 69.995 en de Toyota Mirai een nieuwprijs van € 69.450. Daarnaast is het aanbod van waterstofauto’s erg beperkt.  

 

Er zijn weinig waterstoftankstations in Nederland

Begin 2023 zijn er in Nederland nog steeds slechts 10 waterstoftankstations. Wel zijn er momenteel 13 in realisatie. Veel mensen wonen niet in de buurt van een waterstoftankstation waardoor een waterstofauto niet eens een overweging is. Ook een vakantie moet goed gepland worden met een waterstofauto. In Duitsland en Denemarken zijn relatief veel waterstoftankstations, maar in andere landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk ligt het aantal ook nog erg laag.


Hier vind je een overzicht met alle waterstoftankstations in Nederland: https://opwegmetwaterstof.nl/tanklocaties/ 

 

Een waterstofauto heeft meer onderhoud nodig dan een elektrische auto

Een waterstofauto heeft meer onderdelen die slijten dan een elektrische auto, waardoor er ook meer onderhoud nodig is. Het onderhoud van een waterstofauto is te vergelijken met een brandstofstofauto.

 

Waterstofauto’s zijn in gebruik duurder dan elektrische auto’s

Hoewel de kosten voor waterstof goedkoper zijn dan de gemiddelde benzinekosten, zijn de kosten duurder ten opzichte van stroom voor een elektrische auto. Om dezelfde afstand te rijden als een elektrische auto heb je twee keer zoveel waterstof nodig dan stroom voor een elektrische auto.  

 

Een waterstofauto gebruikt meer energie dan een elektrische auto

Met het oog op de toekomst is dit volgens veel mensen één van de grootste nadelen van waterstofauto’s. Een waterstofauto gebruikt namelijk veel meer energie dan een elektrische auto. Je hebt ongeveer 3x zoveel energie nodig om met een waterstofauto hetzelfde aantal kilometers als een elektrische auto te rijden. Omdat beide auto’s geen schadelijke stoffen uitstoten is dit een belangrijk vergelijk punt.

 

Zijn waterstofauto’s de toekomst?

Waterstofauto’s zijn nog niet zo populair in Nederland. Dit komt mede door het lage aantal waterstoftankstations, de hoge aanschafwaarde en het beperkte aanbod. Desondanks hebben waterstofauto’s ook voordelen ten opzichte van elektrische auto’s, zoals de grotere actieradius en de snelheid van het tanken. Of waterstofauto’s de toekomst zijn is onder vele nog steeds een discussiepunt. De tijd zal het uitwijzen!

 

Populaire waterstofauto's:

Op onze website vind je diverse waterstof occasions uit Duitsland. Neem eens een kijkje bij de volgende modellen: Toyota Mirai, Hyundai Nexo en Hyundai ix35.

Een waterstofauto importeren via eenautoimporteren.nl

Overweegt u een waterstofauto te importeren uit bijvoorbeeld Duitsland? Wij helpen u graag met het berekenen van de aanschafkosten, het importeren, de RDW-keuring en de BPM-aangifte.

 

Zoek een waterstofauto via onze website of vertel ons welk merk / model u op het oog heeft. Wij zoeken graag met u mee! Wij maken binnen één werkdag vrijblijvend een offerte van alle kosten voor het importeren van de elektrische auto. Een gegarandeerde totaalprijs zonder verrassingen achteraf. Kies een auto, wij regelen de rest!


Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

1x
Skoda

Karoq

 1. Prijs
  € 20.490
 2. Kilometerstand
  40.765
 3. Bouwjaar
  2020
8x
Bmw

X5

 1. Prijs
  € 45.800
 2. Kilometerstand
  69.989
 3. Bouwjaar
  2018
11x
Mercedes-benz

EQC

 1. Prijs
  € 63.790
 2. Kilometerstand
  8.000
 3. Bouwjaar
  2022
35x
Renault

Clio

 1. Prijs
  € 21.900
 2. Kilometerstand
  9.800
 3. Bouwjaar
  2021
2x
Vw

T-Roc

 1. Prijs
  € 16.950
 2. Kilometerstand
  142.000
 3. Bouwjaar
  2018
6x
Ford

Kuga

 1. Prijs
  € 28.770
 2. Kilometerstand
  49.106
 3. Bouwjaar
  2020
3x
Mercedes-benz

EQS

 1. Prijs
  € 126.990
 2. Kilometerstand
  9.990
 3. Bouwjaar
  2022
2x
Mercedes-benz

GLA 180

 1. Prijs
  € 36.500
 2. Kilometerstand
  10.869
 3. Bouwjaar
  2022

Wij helpen je verder

7 minuten leestijd
Wat is MWST in Duitsland?
7 minuten leestijd
Kosten auto importeren
7 minuten leestijd
Dit is de Audi E-tron
5 minuten leestijd
Ford-dealers in Duitsland
4 minuten leestijd
WLTP regeling vervangt de NEDC regeling
5 minuten leestijd
Audi-dealers in Duitsland

Veelgestelde vragen

Wat kost het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland (of een ander EU-land) brengt verschillende kosten met zich mee: Aankoopprijs, BTW, BPM, Transportkosten en de RDW-keuring. Meer informatie over deze kosten.Als je geen kennis van het importproces hebt, kan het importeren van een auto erg ingewikkeld zijn. Wij kunnen u helpen met het gehele proces (€ 1.599,-), maar ook met enkel het invoeren van de auto (€ 599,-).

Importeren jullie ook auto’s uit andere landen?

Dat is uiteraard ook mogelijk. In principe kunnen wij vanuit elk land, binnen en buiten, de EU auto’s importeren. Echter geven wij zelf de voorkeur aan auto’s uit Duitsland. Dit o.a. vanwege de aantrekkelijke afstand tot Nederland, wat de transportkosten bepaalt. Wij raden daarom aan om een auto uit Duitsland te importeren.  

Hoe weet ik zeker dat mijn geïmporteerde auto correct is?

Als u kiest voor de volledige ontzorging, zullen wij al het onderzoek naar de auto doen. Vereist is echter wel dat de auto te koop moet staan bij een officiële merkdealer. Op deze manier zijn de kilometerstanden en de onderhoudshistorie beter te controleren. Wij vragen bij de Nederlandse dealer op basis van het chassisnummer de onderhoudshistorie op en controleren op die manier ook gelijk of de kilometerstand kloppend is. Op deze manier garanderen wij dat de auto correct is.

Kan ik een financiering aanvragen voor mijn auto?

Voor de financieringen werken wij samen met Bank & Geld. Bij Bank & Geld kunt u terecht voor de Financial Lease van alle merken personenwagens voor zowel zakelijk als privé. Als u besluit om bij ons een auto te kopen, dan kunnen wij ter plekke contact opnemen met Bank & Geld om na te gaan wat de beste financiering voor uw persoonlijke situatie is. U ontvangt een duidelijk voorstel. Als de uitkomst positief is kan de lening worden afgesloten. Wij hebben hier geen financieel belang bij. Ons doel is alleen goede auto’s te verkopen tegen een scherpe prijs en daarbij onze klanten zoveel mogelijk service te verlenen. De autofinanciering is hiervan een onderdeel.

Tevreden klanten

Fantastische klantervaring!

Zelden, zeg maar nooit eigenlijk, zo prettig en professioneel samengewerkt met een autobedrijf. Deze mensen hebben ervaring en weten hoe het werkt, denken...

Nadat ik mijn keuze kenbaar had gemaakt het moest een Porsche Macan worden is Cindy aan de slag gegaan. Van A tot Z ben ik op de hoogte gehouden met foto's...

Goede service, goed behandeld

Toen de Volvo V90 eenmaal tweedehands te koop was in Nederland vond ik de auto nog veel te duur. Via mobile.de zag ik de V90 in mijn prijsklasse. Binnen...

Super service

Erg goed en snel geholpen. Super blij met onze nieuwe auto. Onze volgende auto zullen we zeker weer via Bart en zijn leuke team aanschaffen!

Wat een topbedrijf!

Wij hebben met hulp van deze geweldige mensen een auto geïmporteerd uit Duitsland. Wij zijn tijdens dit proces heel goed begeleid door Cindy. Zonder Cindy...

Na een praatje te hebben gemaakt op kantoor van eenautoimporteren.nl was ik er al snel uit. Bart & Cindy leggen duidelijk uit hoe het allemaal geregeld...

Een hele complete service.

Ik ben met mijn wensen bij eenautoimporteren naar binnen gelopen. Zij hebben mij vanaf dat moment in alles begeleid. Ik ben uiteindelijk toch zelf de auto...

Het importeren van een auto uit Duitsland is niet eenvoudig. Deze firma heeft goed inzicht in de Duitse markt en zorgt dat alles geregeld wordt volgens...