Auto zoeken
9 minuten leestijd
15-08-2022 BPM

De BPM op een elektrische auto

Het aanschaffen van een elektrische auto wordt steeds aantrekkelijker. De actieradius van nieuwe modellen verbetert elk jaar en er verschijnen steeds meer laadpalen op het straatbeeld. Daarnaast profiteert u van verschillende fiscale voordelen, waaronder het BPM-voordeel. Maar wat is nou precies de BPM op een elektrische auto? Wij leggen het uit!

Wat is BPM?

Om te begrijpen wat de BPM op elektrische auto’s is, is het eerst belangrijk om te weten wat BPM is. BPM is een aanschafbelasting die geldt voor iedere auto die in Nederland een kenteken krijgt. De volledige benaming is ‘Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen’.   

 

In de volgende gevallen dient er een BPM-aangifte ingediend te worden:

-        U laat een personenauto, bestelauto of motor in het kentekenregister inschrijven of herschrijven.

-        U laat een bestelauto ombouwen tot personenauto.

-        U woont in Nederland en gebruikt een auto of motor met een buitenlands kenteken.

-        U voldoet met uw bestelauto niet meer aan de ondernemersregeling of gehandicaptenregeling.

-        U voldoet niet meer aan de regeling voor taxivervoer of openbaar vervoer.

-        U hebt een leen-, huur- of leaseauto met een buitenlands kenteken.

-        Na aanpassing heeft uw motorrijtuig een hogere CO2-uitstoot.

 

Bron: belastingdienst.nl

Wanneer moet u BPM betalen?

Iedereen die in Nederland een personenauto, bestelauto of motor registreert is verplicht om een BPM-aangifte in te dienen en de berekende BPM-kosten te betalen. Wanneer u een auto koopt in Nederland merkt u hier vrij weinig van. De BPM-kosten zijn dan al in de prijs verwerkt, er hoeft dan geen BPM-aangifte ingediend te worden. Wanneer u een voertuig in het buitenland koopt en importeert naar Nederland dient er wel een BPM-aangifte ingediend te worden.

 

Afhankelijk van verschillende factoren wordt het BPM-bedrag vastgesteld; het automerk, het automodel, het bouwjaar, de CO2-uitstoot, het type brandstof, het aantal gereden kilometers, de datum van de eerste toelating etc.

 

BPM op elektrische auto’s

Vervuilende auto’s worden zwaarder belast dan ‘schonere’ auto’s. Hoe meer CO2-uitstoot de auto heeft, hoe hoger de BPM-kosten. Er wordt enkel uitgegaan van de directe uitstoot (de hoeveelheid CO2 die uit de uitlaat komt). De indirecte uitstoot wordt niet meegerekend, zoals de uitstoot die wordt geproduceerd bij de productie van elektrische auto’s.

 

Voor een elektrische auto hoeft u, in elk geval tot en met 2024, geen BPM-kosten te betalen. De Rijksoverheid wil elektrisch rijden namelijk stimuleren omdat dit beter is voor het klimaat en het milieu. Let op, dit geldt alleen voor volledig elektrische auto’s en dus niet voor hybride auto’s.

 

BPM-aangifte van een elektrische auto

Ondanks dat u geen BPM-kosten hoeft te betalen over een elektrische auto, dient u wel een BPM-aangifte in te dienen bij de Belastingdienst. De conclusie van deze BPM-aangifte zal zijn dat u geen BPM-kosten hoeft te betalen voor de elektrische auto.

 

Via deze link kunt u de BPM-aangifte starten: BPM-aangifte starten

Populaire elektrische auto’s

Elektrische auto’s zijn er vandaag de dag in verschillende prijsklassen: van kleine stadsauto’s tot SUV’s. Op onze website vind je meer dan 5.000 jonge elektrische occasions, waaronder de onderstaande modellen.

 

-        Renault ZOE

-        Smart ForFour

-        Volkswagen Golf

-        Audi E-Tron

-        Tesla Model S

-        Mercedes Benz EQC


Een auto importeren via eenautoimporteren.nl

Overweegt u een elektrische auto te importeren uit Duitsland? Wij helpen u graag verder! Zoek u elektrische auto via onze website of vertel ons welke elektrische auto u op het oog heeft. Er komt veel kijken bij het importeren van een auto. Wij maken binnen één werkdag vrijblijvend een offerte van alles kosten voor het importeren van de auto. Een gegarandeerde totaalprijs zonder verrassingen achteraf. Kies een auto, wij regelen de rest!

 


Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

94x
Volvo

XC 60

 1. Prijs
  € 35.810
 2. Kilometerstand
  110.000
 3. Bouwjaar
  2019
4x
Smart

ForFour

 1. Prijs
  € 15.260
 2. Kilometerstand
  9.729
 3. Bouwjaar
  2020
2x
Smart

ForTwo

 1. Prijs
  € 15.190
 2. Kilometerstand
  9.310
 3. Bouwjaar
  2020
2x
Smart

ForTwo

 1. Prijs
  € 15.290
 2. Kilometerstand
  20.081
 3. Bouwjaar
  2020
62x
Volvo

XC 40

 1. Prijs
  € 24.700
 2. Kilometerstand
  56.828
 3. Bouwjaar
  2018
14x
Vw

T-Roc

 1. Prijs
  € 16.750
 2. Kilometerstand
  102.810
 3. Bouwjaar
  2018
1443x
Volvo

XC 40

 1. Prijs
  € 23.900
 2. Kilometerstand
  4.800
 3. Bouwjaar
  2020
13x
Volvo

XC 40

 1. Prijs
  € 29.930
 2. Kilometerstand
  71.908
 3. Bouwjaar
  2020

Wij helpen je verder

7 minuten leestijd
Tweedehands hybride auto
5 minuten leestijd
De vernieuwde Fiat Topolino
8 minuten leestijd
Een elektrische auto importeren
6 minuten leestijd
Opel Rocks-e: de 100% elektrische stadsauto van Opel
5 minuten leestijd
Invoerrechten voor auto's
7 minuten leestijd
Een zakelijke auto importeren? Hier moet je op letten!

Veelgestelde vragen

Importeren jullie ook auto’s uit andere landen?

Dat is uiteraard ook mogelijk. In principe kunnen wij vanuit elk land, binnen en buiten, de EU auto’s importeren. Echter geven wij zelf de voorkeur aan auto’s uit Duitsland. Dit o.a. vanwege de aantrekkelijke afstand tot Nederland, wat de transportkosten bepaalt. Wij raden daarom aan om een auto uit Duitsland te importeren.  

Wat kost het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland (of een ander EU-land) brengt verschillende kosten met zich mee: Aankoopprijs, BTW, BPM, Transportkosten en de RDW-keuring. Meer informatie over deze kosten.Als je geen kennis van het importproces hebt, kan het importeren van een auto erg ingewikkeld zijn. Wij kunnen u helpen met het gehele proces (€ 1.599,-), maar ook met enkel het invoeren van de auto (€ 599,-).

Hoe weet ik zeker dat mijn geïmporteerde auto correct is?

Als u kiest voor de volledige ontzorging, zullen wij al het onderzoek naar de auto doen. Vereist is echter wel dat de auto te koop moet staan bij een officiële merkdealer. Op deze manier zijn de kilometerstanden en de onderhoudshistorie beter te controleren. Wij vragen bij de Nederlandse dealer op basis van het chassisnummer de onderhoudshistorie op en controleren op die manier ook gelijk of de kilometerstand kloppend is. Op deze manier garanderen wij dat de auto correct is.

Is het ook mogelijk om een auto uit een ander land dan Duitsland te importeren?

Dat is uiteraard ook mogelijk. In principe kunnen wij vanuit elk land binnen -en buiten de EU auto's importeren. Echter geven wij zelf wel de voorkeur aan auto's uit Duitsland. Onze kennis richt zich voornamelijk op Duitsland dus wij raden dan ook zeker aan om in Duitsland op zoek te gaan naar uw nieuwe auto.

Tevreden klanten

Fijne afhandeling van zaken!

Inmiddels is dit al de tweede auto die ik via eenautoimporteren.nl heb aangeschaft. Net als vorig jaar, is dit weer tot in de puntjes geregeld. Goede communicatie...

Nadat ik mijn keuze kenbaar had gemaakt het moest een Porsche Macan worden is Cindy aan de slag gegaan. Van A tot Z ben ik op de hoogte gehouden met foto's...

Goede service, goed behandeld

Een mooi voorbeeld van een bedrijf dat haar afspraken nakomt. Betrouwbaar, professioneel en kennis van zaken. Niet geheel onbelangrijk is het grote prijsvoordeel...

Goede en betrouwbare service

Fijn en snel contact in het gehele traject. In de beginfase was er snel een duidelijk overzicht van de totale kosten voor verschillende opties zodat je...

Zeer goede ervaring en vriendelijke...

Zeer goed begeleid bij een onbekend proces en zeer goed geholpen. Uitermate tevreden over hun manier van werken en de uiteindelijke auto. Bedankt voor...

Leuke mensen en een geweldige transparante...

Het is zeer goed zaken doen met deze mensen, heel openhartig en eerlijk. Ik zal in de toekomst zeker weer van hun expertise gebruik willen maken. 100x...

Zeer goed en snel geholpen met...

Zeer deskundig bedrijf en een snelle service. Ik zal dit bedrijf ook zeker aanbevelen bij anderen.

Goede service en open kaart

Persoonlijk contact, snelle reacties en goed bereikbaar. Je krijgt een eerlijk verhaal met inzicht in alle kosten. Geen verassingen.