Auto zoeken
9 minuten leestijd
25-10-2023 BPM

De BPM op een elektrische auto

Het aanschaffen van een elektrische auto wordt steeds aantrekkelijker. De actieradius van nieuwe modellen verbetert elk jaar en er verschijnen steeds meer laadpalen op het straatbeeld. Daarnaast profiteert u van verschillende fiscale voordelen, waaronder het BPM-voordeel. Maar wat is nou precies de BPM op een elektrische auto? Wij leggen het uit!

Wat is BPM?

Om te begrijpen wat de BPM op elektrische auto’s is, is het eerst belangrijk om te weten wat BPM is. BPM is een aanschafbelasting die geldt voor iedere auto die in Nederland een kenteken krijgt. De volledige benaming is ‘Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen’.   

 

In de volgende gevallen dient er een BPM-aangifte ingediend te worden:

-        U laat een personenauto, bestelauto of motor in het kentekenregister inschrijven of herschrijven.

-        U laat een bestelauto ombouwen tot personenauto.

-        U woont in Nederland en gebruikt een auto of motor met een buitenlands kenteken.

-        U voldoet met uw bestelauto niet meer aan de ondernemersregeling of gehandicaptenregeling.

-        U voldoet niet meer aan de regeling voor taxivervoer of openbaar vervoer.

-        U hebt een leen-, huur- of leaseauto met een buitenlands kenteken.

-        Na aanpassing heeft uw motorrijtuig een hogere CO2-uitstoot.

 

Bron: belastingdienst.nl

Wanneer moet u BPM betalen?

Iedereen die in Nederland een personenauto, bestelauto of motor registreert is verplicht om een BPM-aangifte in te dienen en de berekende BPM-kosten te betalen. Wanneer u een auto koopt in Nederland merkt u hier vrij weinig van. De BPM-kosten zijn dan al in de prijs verwerkt, er hoeft dan geen BPM-aangifte ingediend te worden. Wanneer u een voertuig in het buitenland koopt en importeert naar Nederland dient er wel een BPM-aangifte ingediend te worden.

 

Afhankelijk van verschillende factoren wordt het BPM-bedrag vastgesteld; het automerk, het automodel, het bouwjaar, de CO2-uitstoot, het type brandstof, het aantal gereden kilometers, de datum van de eerste toelating etc.

 

BPM op elektrische auto’s

Vervuilende auto’s worden zwaarder belast dan ‘schonere’ auto’s. Hoe meer CO2-uitstoot de auto heeft, hoe hoger de BPM-kosten. Er wordt enkel uitgegaan van de directe uitstoot (de hoeveelheid CO2 die uit de uitlaat komt). De indirecte uitstoot wordt niet meegerekend, zoals de uitstoot die wordt geproduceerd bij de productie van elektrische auto’s.

 

Voor een elektrische auto hoeft u, in elk geval tot en met 2024, geen BPM-kosten te betalen. De Rijksoverheid wil elektrisch rijden namelijk stimuleren omdat dit beter is voor het klimaat en het milieu. Let op, dit geldt alleen voor volledig elektrische auto’s en dus niet voor hybride auto’s.

 

BPM-aangifte van een elektrische auto

Ondanks dat u geen BPM-kosten hoeft te betalen over een elektrische auto, dient u wel een BPM-aangifte in te dienen bij de Belastingdienst. De conclusie van deze BPM-aangifte zal zijn dat u geen BPM-kosten hoeft te betalen voor de elektrische auto.

 

Via deze link kunt u de BPM-aangifte starten: BPM-aangifte starten

Populaire elektrische auto’s

Elektrische auto’s zijn er vandaag de dag in verschillende prijsklassen: van kleine stadsauto’s tot SUV’s. Op onze website vind je meer dan 5.000 jonge elektrische occasions, waaronder de onderstaande modellen.

 

-        Renault ZOE

-        Smart ForFour

-        Volkswagen Golf

-        Audi E-Tron

-        Tesla Model S

-        Mercedes Benz EQC


Een auto importeren via eenautoimporteren.nl

Overweegt u een elektrische auto te importeren uit Duitsland? Wij helpen u graag verder! Zoek u elektrische auto via onze website of vertel ons welke elektrische auto u op het oog heeft. Er komt veel kijken bij het importeren van een auto. Wij maken binnen één werkdag vrijblijvend een offerte van alles kosten voor het importeren van de auto. Een gegarandeerde totaalprijs zonder verrassingen achteraf. Kies een auto, wij regelen de rest!

 


Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

20x
Vw

Passat

  1. Prijs
    € 28.980
  2. Kilometerstand
    29.000
  3. Bouwjaar
    2020
37x
Mazda

CX-5

  1. Prijs
    € 24.340
  2. Kilometerstand
    51.361
  3. Bouwjaar
    2019
34x
Mercedes-benz

A 250

  1. Prijs
    € 24.950
  2. Kilometerstand
    28.102
  3. Bouwjaar
    2018
28x
Kia

Sportage

  1. Prijs
    € 29.988
  2. Kilometerstand
    10.000
  3. Bouwjaar
    2022
25x
Audi

A3

  1. Prijs
    € 34.590
  2. Kilometerstand
    10.700
  3. Bouwjaar
    2022
43x
Mercedes-benz

A 220

  1. Prijs
    € 23.595
  2. Kilometerstand
    35.980
  3. Bouwjaar
    2019
23x
Audi

Q2

  1. Prijs
    € 20.900
  2. Kilometerstand
    53.999
  3. Bouwjaar
    2019
37x
Vw

ID.3

  1. Prijs
    € 21.343
  2. Kilometerstand
    76.867
  3. Bouwjaar
    2021

Wij helpen je verder

4 minuten leestijd
MINI-dealers in Duitsland
6 minuten leestijd
Opel Rocks-e: de 100% elektrische stadsauto van Opel
9 minuten leestijd
De BPM op een elektrische auto
8 minuten leestijd
Een elektrische auto importeren
5 minuten leestijd
Audi-dealers in Duitsland
5 minuten leestijd
Een hybride auto importeren

Veelgestelde vragen

Hoe werkt het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland is niet eenvoudig. Je moet verschillende zaken regelen, goede afspraken maken met de Duitse dealer en de papieren van de auto grondig controleren. Maar het begint natuurlijk met het vinden van een geschikte auto. Voor het importeren van een Duitse auto doorloop je de volgende stappen: 1. Zoek een auto via onze website of een externe database 2. Controleer alle documenten 3. Bereken de totale aanschafkosten 4. Koop de auto 5. Laat de auto naar Nederland rijden of transporteren 6. Laat de auto keuren bij de RDW 7. Dien de BPM-aangifte in bij de belastingdienst 8. Vraag een Nederlands kenteken aan

Kan ik een financiering aanvragen voor mijn auto?

Voor de financieringen werken wij samen met Bank & Geld. Bij Bank & Geld kunt u terecht voor de Financial Lease van alle merken personenwagens voor zowel zakelijk als privé. Als u besluit om bij ons een auto te kopen, dan kunnen wij ter plekke contact opnemen met Bank & Geld om na te gaan wat de beste financiering voor uw persoonlijke situatie is. U ontvangt een duidelijk voorstel. Als de uitkomst positief is kan de lening worden afgesloten. Wij hebben hier geen financieel belang bij. Ons doel is alleen goede auto’s te verkopen tegen een scherpe prijs en daarbij onze klanten zoveel mogelijk service te verlenen. De autofinanciering is hiervan een onderdeel.

Is het ook mogelijk om een auto uit een ander land dan Duitsland te importeren?

Dat is uiteraard ook mogelijk. In principe kunnen wij vanuit elk land binnen -en buiten de EU auto's importeren. Echter geven wij zelf wel de voorkeur aan auto's uit Duitsland. Onze kennis richt zich voornamelijk op Duitsland dus wij raden dan ook zeker aan om in Duitsland op zoek te gaan naar uw nieuwe auto.

Is het mogelijk om mijn auto in te ruilen bij de aanschaf van een importauto?

Dat is zeker mogelijk! Dankzij onze jarenlange ervaring en kennis over gebruikte auto's, kunnen wij altijd een scherp voorstel doen om uw auto in te ruilen. U levert de auto in bij het ophalen van uw nieuw geïmporteerde auto en de inruilprijs wordt direct op de factuur verwerkt. Makkelijk toch?

Tevreden klanten

Top bedrijf, uitstekende service: vriendelijk, snel, accuraat en betrouwbaar niks teveel gevraagd. Eerste ervaring met importeren van een auto uit Duitsland,...

Al eerder hebben ze een voertuig voor me gevonden en alles geregeld en vanzelfsprekend ben ik weer bij ze terug gekomen. Ook nu weer alles tot in de puntjes...

Zonder ervaring met dit proces contact opgezocht met eenautoimporteren.nl Alles werd duidelijk uitgelegd en wat de mogelijkheden waren. Na alles overdacht...

In eerste instantie contact gehad met een nieuwe niet zo kundige medewerker. Hierdoor liep de communicatie niet heel goed. Dit werd gezien en overgenomen...

Zelf de auto gevonden en daarna werd heel het traject van aankoop, vervoer, Rdw, keuring en kenteken overgenomen, top service en kwaliteit.

Top service!

Je wordt gastvrij ontvangen. Super geholpen en dat alles met een persoonlijke tint. Ik beveel dit bedrijf zeker aan en kom er zeker terug bij een eventuele...

Alles perfect geregeld en altijd...

Eerste twee auto's waren allebei helaas al verkocht, maar werden nog wel te koop aangeboden. De derde keer was het wel raak. Als ik een linkje van een...