Auto zoeken
9 minuten leestijd
25-10-2023 BPM

De BPM op een elektrische auto

Het aanschaffen van een elektrische auto wordt steeds aantrekkelijker. De actieradius van nieuwe modellen verbetert elk jaar en er verschijnen steeds meer laadpalen op het straatbeeld. Daarnaast profiteert u van verschillende fiscale voordelen, waaronder het BPM-voordeel. Maar wat is nou precies de BPM op een elektrische auto? Wij leggen het uit!

Wat is BPM?

Om te begrijpen wat de BPM op elektrische auto’s is, is het eerst belangrijk om te weten wat BPM is. BPM is een aanschafbelasting die geldt voor iedere auto die in Nederland een kenteken krijgt. De volledige benaming is ‘Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen’.   

 

In de volgende gevallen dient er een BPM-aangifte ingediend te worden:

-        U laat een personenauto, bestelauto of motor in het kentekenregister inschrijven of herschrijven.

-        U laat een bestelauto ombouwen tot personenauto.

-        U woont in Nederland en gebruikt een auto of motor met een buitenlands kenteken.

-        U voldoet met uw bestelauto niet meer aan de ondernemersregeling of gehandicaptenregeling.

-        U voldoet niet meer aan de regeling voor taxivervoer of openbaar vervoer.

-        U hebt een leen-, huur- of leaseauto met een buitenlands kenteken.

-        Na aanpassing heeft uw motorrijtuig een hogere CO2-uitstoot.

 

Bron: belastingdienst.nl

Wanneer moet u BPM betalen?

Iedereen die in Nederland een personenauto, bestelauto of motor registreert is verplicht om een BPM-aangifte in te dienen en de berekende BPM-kosten te betalen. Wanneer u een auto koopt in Nederland merkt u hier vrij weinig van. De BPM-kosten zijn dan al in de prijs verwerkt, er hoeft dan geen BPM-aangifte ingediend te worden. Wanneer u een voertuig in het buitenland koopt en importeert naar Nederland dient er wel een BPM-aangifte ingediend te worden.

 

Afhankelijk van verschillende factoren wordt het BPM-bedrag vastgesteld; het automerk, het automodel, het bouwjaar, de CO2-uitstoot, het type brandstof, het aantal gereden kilometers, de datum van de eerste toelating etc.

 

BPM op elektrische auto’s

Vervuilende auto’s worden zwaarder belast dan ‘schonere’ auto’s. Hoe meer CO2-uitstoot de auto heeft, hoe hoger de BPM-kosten. Er wordt enkel uitgegaan van de directe uitstoot (de hoeveelheid CO2 die uit de uitlaat komt). De indirecte uitstoot wordt niet meegerekend, zoals de uitstoot die wordt geproduceerd bij de productie van elektrische auto’s.

 

Voor een elektrische auto hoeft u, in elk geval tot en met 2024, geen BPM-kosten te betalen. De Rijksoverheid wil elektrisch rijden namelijk stimuleren omdat dit beter is voor het klimaat en het milieu. Let op, dit geldt alleen voor volledig elektrische auto’s en dus niet voor hybride auto’s.

 

BPM-aangifte van een elektrische auto

Ondanks dat u geen BPM-kosten hoeft te betalen over een elektrische auto, dient u wel een BPM-aangifte in te dienen bij de Belastingdienst. De conclusie van deze BPM-aangifte zal zijn dat u geen BPM-kosten hoeft te betalen voor de elektrische auto.

 

Via deze link kunt u de BPM-aangifte starten: BPM-aangifte starten

Populaire elektrische auto’s

Elektrische auto’s zijn er vandaag de dag in verschillende prijsklassen: van kleine stadsauto’s tot SUV’s. Op onze website vind je meer dan 5.000 jonge elektrische occasions, waaronder de onderstaande modellen.

 

-        Renault ZOE

-        Smart ForFour

-        Volkswagen Golf

-        Audi E-Tron

-        Tesla Model S

-        Mercedes Benz EQC


Een auto importeren via eenautoimporteren.nl

Overweegt u een elektrische auto te importeren uit Duitsland? Wij helpen u graag verder! Zoek u elektrische auto via onze website of vertel ons welke elektrische auto u op het oog heeft. Er komt veel kijken bij het importeren van een auto. Wij maken binnen één werkdag vrijblijvend een offerte van alles kosten voor het importeren van de auto. Een gegarandeerde totaalprijs zonder verrassingen achteraf. Kies een auto, wij regelen de rest!

 


Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

36x
Bmw

X1

 1. Prijs
  € 24.450
 2. Kilometerstand
  82.470
 3. Bouwjaar
  2020
34x
Bmw

X5

 1. Prijs
  € 59.900
 2. Kilometerstand
  53.900
 3. Bouwjaar
  2019
71x
Vw

Passat

 1. Prijs
  € 20.495
 2. Kilometerstand
  36.500
 3. Bouwjaar
  2019
68x
Audi

A5

 1. Prijs
  € 23.999
 2. Kilometerstand
  69.000
 3. Bouwjaar
  2018
39x
Seat

Tarraco

 1. Prijs
  € 32.980
 2. Kilometerstand
  110.600
 3. Bouwjaar
  2021
42x
Audi

A3

 1. Prijs
  € 20.430
 2. Kilometerstand
  71.500
 3. Bouwjaar
  2019
37x
Aston martin

V8 Vantage

 1. Prijs
  € 159.510
 2. Kilometerstand
  19.700
 3. Bouwjaar
  2021
38x
Audi

Q5

 1. Prijs
  € 55.344
 2. Kilometerstand
  8.923
 3. Bouwjaar
  2022

Wij helpen je verder

1 minuut leestijd
Eenautoimporteren sponsort Rotterdamse Hockey Club Tempo '34
4 minuten leestijd
WLTP regeling vervangt de NEDC regeling
5 minuten leestijd
De zonne-energie auto’s van Lightyear
7 minuten leestijd
Porsche importeren | +4.000 beschikbare occasions
7 minuten leestijd
Dit is de nieuwe Mazda MX-30
5 minuten leestijd
Hyundai-dealers in Duitsland

Veelgestelde vragen

Is het ook mogelijk om een auto uit een ander land dan Duitsland te importeren?

Dat is uiteraard ook mogelijk. In principe kunnen wij vanuit elk land binnen -en buiten de EU auto's importeren. Echter geven wij zelf wel de voorkeur aan auto's uit Duitsland. Onze kennis richt zich voornamelijk op Duitsland dus wij raden dan ook zeker aan om in Duitsland op zoek te gaan naar uw nieuwe auto.

Is het mogelijk om mijn auto in te ruilen bij de aanschaf van een importauto?

Dat is zeker mogelijk! Dankzij onze jarenlange ervaring en kennis over gebruikte auto's, kunnen wij altijd een scherp voorstel doen om uw auto in te ruilen. U levert de auto in bij het ophalen van uw nieuw geïmporteerde auto en de inruilprijs wordt direct op de factuur verwerkt. Makkelijk toch?

Bestaat er in Duitsland zoiets als een APK?

Ja, in Duitsland heet dit een TÜV-keuring, die in Nederland door de RDW erkent wordt als Nederlandse APK. Deze ‘Duitse APK’ is 2 jaar geldig en bovendien strenger dan de Nederlandse APK, want bij een TÜV-keuring wordt er ook gekeken naar later ingebouwde accessoires.

Hoe werkt het importeren van een auto uit Duitsland?

Het importeren van een auto uit Duitsland is niet eenvoudig. Je moet verschillende zaken regelen, goede afspraken maken met de Duitse dealer en de papieren van de auto grondig controleren. Maar het begint natuurlijk met het vinden van een geschikte auto. Voor het importeren van een Duitse auto doorloop je de volgende stappen: 1. Zoek een auto via onze website of een externe database 2. Controleer alle documenten 3. Bereken de totale aanschafkosten 4. Koop de auto 5. Laat de auto naar Nederland rijden of transporteren 6. Laat de auto keuren bij de RDW 7. Dien de BPM-aangifte in bij de belastingdienst 8. Vraag een Nederlands kenteken aan

Tevreden klanten

Super service

Erg goed en snel geholpen. Super blij met onze nieuwe auto. Onze volgende auto zullen we zeker weer via Bart en zijn leuke team aanschaffen!

Zo’n aanpak voegt een dimensie...

Via internet bij eenautoimporteren.nl terecht gekomen. Een bedrijf dat uitsluitend bij officiële dealers koopt. Zowel Sarah als Cindy waren zeer behulpzaam...

Maakt alle verwachtingen waar!...

Goede en professionele begeleiding/service bij het importeren van een auto uit het buitenland.

Ik heb nu meerdere keren via dit bedrijf een auto geimporteerd ( 5 x in totaal ) En iedere keer weer is de ervaring heel plezierig, snel efficiënt netjes...

Goede service en betrouwbaar

Cindy heeft ons heel erg goed geholpen om de juiste en betrouwbare auto te vinden. Momenteel valt het niet mee om een zgan auto te vinden op de markt (wij...

Snel geholpen, duidelijke antwoorden op de vragen die ik had, ik kon altijd bellen.

Zelf de auto gevonden en daarna werd heel het traject van aankoop, vervoer, Rdw, keuring en kenteken overgenomen, top service en kwaliteit.

Nooit eerder gedacht om een auto te importeren. Werd heel goed geïnformeerd en begeleid door Cindy . Iedere stap in het proces werd duidelijk gecommuniceerd....