Auto zoeken
9 minuten leestijd
15-08-2022 BPM

De BPM op een elektrische auto

Het aanschaffen van een elektrische auto wordt steeds aantrekkelijker. De actieradius van nieuwe modellen verbetert elk jaar en er verschijnen steeds meer laadpalen op het straatbeeld. Daarnaast profiteert u van verschillende fiscale voordelen, waaronder het BPM-voordeel. Maar wat is nou precies de BPM op een elektrische auto? Wij leggen het uit!

Wat is BPM?

Om te begrijpen wat de BPM op elektrische auto’s is, is het eerst belangrijk om te weten wat BPM is. BPM is een aanschafbelasting die geldt voor iedere auto die in Nederland een kenteken krijgt. De volledige benaming is ‘Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen’.   

 

In de volgende gevallen dient er een BPM-aangifte ingediend te worden:

-        U laat een personenauto, bestelauto of motor in het kentekenregister inschrijven of herschrijven.

-        U laat een bestelauto ombouwen tot personenauto.

-        U woont in Nederland en gebruikt een auto of motor met een buitenlands kenteken.

-        U voldoet met uw bestelauto niet meer aan de ondernemersregeling of gehandicaptenregeling.

-        U voldoet niet meer aan de regeling voor taxivervoer of openbaar vervoer.

-        U hebt een leen-, huur- of leaseauto met een buitenlands kenteken.

-        Na aanpassing heeft uw motorrijtuig een hogere CO2-uitstoot.

 

Bron: belastingdienst.nl

Wanneer moet u BPM betalen?

Iedereen die in Nederland een personenauto, bestelauto of motor registreert is verplicht om een BPM-aangifte in te dienen en de berekende BPM-kosten te betalen. Wanneer u een auto koopt in Nederland merkt u hier vrij weinig van. De BPM-kosten zijn dan al in de prijs verwerkt, er hoeft dan geen BPM-aangifte ingediend te worden. Wanneer u een voertuig in het buitenland koopt en importeert naar Nederland dient er wel een BPM-aangifte ingediend te worden.

 

Afhankelijk van verschillende factoren wordt het BPM-bedrag vastgesteld; het automerk, het automodel, het bouwjaar, de CO2-uitstoot, het type brandstof, het aantal gereden kilometers, de datum van de eerste toelating etc.

 

BPM op elektrische auto’s

Vervuilende auto’s worden zwaarder belast dan ‘schonere’ auto’s. Hoe meer CO2-uitstoot de auto heeft, hoe hoger de BPM-kosten. Er wordt enkel uitgegaan van de directe uitstoot (de hoeveelheid CO2 die uit de uitlaat komt). De indirecte uitstoot wordt niet meegerekend, zoals de uitstoot die wordt geproduceerd bij de productie van elektrische auto’s.

 

Voor een elektrische auto hoeft u, in elk geval tot en met 2024, geen BPM-kosten te betalen. De Rijksoverheid wil elektrisch rijden namelijk stimuleren omdat dit beter is voor het klimaat en het milieu. Let op, dit geldt alleen voor volledig elektrische auto’s en dus niet voor hybride auto’s.

 

BPM-aangifte van een elektrische auto

Ondanks dat u geen BPM-kosten hoeft te betalen over een elektrische auto, dient u wel een BPM-aangifte in te dienen bij de Belastingdienst. De conclusie van deze BPM-aangifte zal zijn dat u geen BPM-kosten hoeft te betalen voor de elektrische auto.

 

Via deze link kunt u de BPM-aangifte starten: BPM-aangifte starten

Populaire elektrische auto’s

Elektrische auto’s zijn er vandaag de dag in verschillende prijsklassen: van kleine stadsauto’s tot SUV’s. Op onze website vind je meer dan 5.000 jonge elektrische occasions, waaronder de onderstaande modellen.

 

-        Renault ZOE

-        Smart ForFour

-        Volkswagen Golf

-        Audi E-Tron

-        Tesla Model S

-        Mercedes Benz EQC


Een auto importeren via eenautoimporteren.nl

Overweegt u een elektrische auto te importeren uit Duitsland? Wij helpen u graag verder! Zoek u elektrische auto via onze website of vertel ons welke elektrische auto u op het oog heeft. Er komt veel kijken bij het importeren van een auto. Wij maken binnen één werkdag vrijblijvend een offerte van alles kosten voor het importeren van de auto. Een gegarandeerde totaalprijs zonder verrassingen achteraf. Kies een auto, wij regelen de rest!

 


Delen:

Een auto importeren?

Vind hier je volgende auto

Anderen bekeken zojuist

9x
Bmw

520

 1. Prijs
  € 30.258
 2. Kilometerstand
  77.130
 3. Bouwjaar
  2018
2x
Opel

Zafira Tourer

 1. Prijs
  € 31.880
 2. Kilometerstand
  92.624
 3. Bouwjaar
  2020
1x
Lexus

UX

 1. Prijs
  € 31.990
 2. Kilometerstand
  14.500
 3. Bouwjaar
  2021
6x
Mercedes-benz

E 43 AMG

 1. Prijs
  € 47.880
 2. Kilometerstand
  91.092
 3. Bouwjaar
  2018
5x
Mitsubishi

Outlander

 1. Prijs
  € 22.950
 2. Kilometerstand
  62.604
 3. Bouwjaar
  2020
1x
Vw

T7 Multivan

 1. Prijs
  € 44.850
 2. Kilometerstand
  10.388
 3. Bouwjaar
  2022
1x
Vw

T-Cross

 1. Prijs
  € 20.000
 2. Kilometerstand
  34.157
 3. Bouwjaar
  2019
30x
Lexus

UX

 1. Prijs
  € 28.900
 2. Kilometerstand
  26.482
 3. Bouwjaar
  2021

Wij helpen je verder

7 minuten leestijd
Dit is de Tesla Model 3 Long Range
8 minuten leestijd
Zo importeer je een auto uit Duitsland
4 minuten leestijd
Een auto importeren gewoon mogelijk in tijden van corona virus
5 minuten leestijd
Volkswagen dealers in Duitsland
6 minuten leestijd
Hybride auto zonder stekker
7 minuten leestijd
Dit is de Mercedes EQC

Veelgestelde vragen

Bestaat er in Duitsland zoiets als een APK?

Ja, in Duitsland heet dit een TÜV-keuring, die in Nederland door de RDW erkent wordt als Nederlandse APK. Deze ‘Duitse APK’ is 2 jaar geldig en bovendien strenger dan de Nederlandse APK, want bij een TÜV-keuring wordt er ook gekeken naar later ingebouwde accessoires.

Waarom een auto importeren uit Duitsland?

Door het importeren van een auto uit Duitsland bespaar je al snel 2% tot 15%. In Duitsland liggen de prijzen van nieuwe en gebruikte auto’s namelijk veel lager. Daarnaast is de markt vele malen groter en zijn de auto’s standaard luxer uitgevoerd. Dit alles maakt het importeren van een auto uit Duitsland financieel erg aantrekkelijk. In dit artikel lees je meer over de voordelen van het importeren van een auto uit Duitsland.

Wat zijn de kosten voor het importeren van een auto?

Volledige ontzorging voor € 1.599,-Voor het importeren van een auto rekenen wij een vaste fee, deze bedraagt €1.599,- inclusief BTW (exclusief BPM). Deze fee is onafhankelijk van de auto die u wilt importeren. Auto invoeren in Nederland voor € 599,- Voor het invoeren van een auto in Nederland rekenen wij een vaste fee, deze bedraagt  € 599,- inclusief BTW (exclusief BPM kosten) . Deze fee is onafhankelijk van de auto die u wilt importeren.

Is het ook mogelijk om een auto uit een ander land dan Duitsland te importeren?

Dat is uiteraard ook mogelijk. In principe kunnen wij vanuit elk land binnen -en buiten de EU auto's importeren. Echter geven wij zelf wel de voorkeur aan auto's uit Duitsland. Onze kennis richt zich voornamelijk op Duitsland dus wij raden dan ook zeker aan om in Duitsland op zoek te gaan naar uw nieuwe auto.

Tevreden klanten

Fijne afhandeling van zaken!

Inmiddels is dit al de tweede auto die ik via eenautoimporteren.nl heb aangeschaft. Net als vorig jaar, is dit weer tot in de puntjes geregeld. Goede communicatie...

Goede en betrouwbare service

Fijn en snel contact in het gehele traject. In de beginfase was er snel een duidelijk overzicht van de totale kosten voor verschillende opties zodat je...

Gewoon top service

Na veel gedoe met de handelaar in Duitsland heb ik besloten om eenautoimporteren.nl in te schakelen. Mede dankzij de expertise en professionaliteit van...

Dit is de eerste keer dat ik een auto heb aangeschaft in het buitenland. Bart en Cindy hebben het import proces duidelijk uitgelegd en waren altijd snel...

Goede service en open kaart

Persoonlijk contact, snelle reacties en goed bereikbaar. Je krijgt een eerlijk verhaal met inzicht in alle kosten. Geen verassingen.

Vriendelijk en professioneel. Heldere communicatie. Ik heb goed geholpen aan een prachtige ‘nieuwe’ auto. Ze helpen mee met zoeken, maar in mijn geval...

Professioneel

Geweldige service ,op iedere vraag antwoord, en een positieve uitstraling. Bij het invoeren waren meerdere bedrijven betrokken en alles werd geregeld en...